Nástroj pro konfiguraci potlačení DDoS útoků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Útoky odepření služby (DDoS) jsou v současné době častým bezpečnostním rizikem pro počítačové sítě a služby, které je využívají. Jednou z možných forem ochrany je využití zařízení pro potlačení DDoS útoků DCPro DDoS Protector vyvíjeného sdružením CESNET. Zažízení DDoS Protector aktivně potlačuje probíhající útoky, které cílí na chráněnou síť. Zařízení je možné konfigurovat pomocí takzvaných mitigačních pravidel. Cílem práce bylo navrhnout a implementovat konfigurační nástroj pro zařízení DDoS Protector s uživatelským rozhraním na příkazové řádce. Část práce zahrnovala vytvoření znovupoužitelného databázového API v jazyce Python. Konfigurační nástroj byl pomocí výše zmíněného API implementován v jazyce Python. Nástroj byl otestován a následně úspěšně nasazen jako součást balíčku DCPro DDoS Protector.
Distributed Denial of Service (DDoS) attacks are a common security concern for computer networks and the services using them. One of the forms of defence is to use the DCPro DDoS Protector device developed by the CESNET association. The DDoS Protector actively mitigates ongoing attacks aimed at the protected network. The mitigation device is configurable using so-called mitigation rules. The goal of this work was to design and implement a command-line configuration tool for the DDoS Protector. A part of this work involved the creation of a reusable configuration API in Python. The configuration tool was implemented in Python using the API. It has been tested and successfully deployed as a part of the DCPro DDoS Protector package.
Description
Citation
BENEŠ, D. Nástroj pro konfiguraci potlačení DDoS útoků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Bohuslav Křena, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Jak jsou myšleny priority pravidel uvedené ve vašem ER diagramu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO