Analýza vývoje obličeje na základě antropometrických vlastností

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
F
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto bakalárska práca sa zaoberá problematikou antropometrie ľudskej tváre, antropometrickými bodmi, ktoré slúžia na stanovenie presných vzdialeností a vzájomných pomerov, ktoré určujú rôzne indexy. Naše telo poznamenáva starnutie čo spôsobuje, že sa pozície antropometrických bodov vyvíjajú. Cieľom tejto práce je určiť antropometrické body z fotografie, na ktorej je ľudská tvár a analyzovať danú tvár ako sa vyvíja v čase. Na detekciu bodov bol natrénovaný model a z detekovaných bodov sa vybrali len tie, ktoré sa využijú na určenie rôznych indexov. Indexy sa použijú na určenie vývoja tváre v čase. Na základe experimentov pozorujeme, ako sa tvár mužov a žien plynutím času postupne mení.
This bachelor thesis deals with anthropometry of human face, anthropometric landmarks, which are used to determine the distances and various relations between them. Our body is aging and consequently the position of anthropometric points is changing. The aim of this work is to determine anthropometric landmarks from photo of the human face and then to analyze the given face and how it develops over time. The model for facial landmark detection was trained and selected points which will be used to determine facial indices were chosen. Indices are used to find out how the face is evolving over time. Based on experiments we observe how the faces of men and women are changing over time.
Description
Citation
ORAVEC, D. Analýza vývoje obličeje na základě antropometrických vlastností [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Dana Hliněná, Ph.D. (člen) Ing. Miloš Musil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své bakalářské práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student se následně vyjádřil k oběma posudkům a zodpověděl dotazy komise. Komise posoudila hodnocení v posudcích práce, obhajobu studenta a dospěla k závěru, že zadání nebylo zcela splněno. Dle názoru komise v práci chybí řádné vyhodnocení experimentů a celkově je způsob prezentace výsledků nevyhovující. S přihlédnutím k těmto skutečnostem hodnotí komise práci stupněm F. Otázky u obhajoby: Můžete se vyjádřit k posudkům vedoucího a oponenta? Analyzoval jste jediný obličej? Tvrdil jste, že výsledky byly ukázány na 5 lidech. Po dohodě s vedoucím jste si měl ujasnit vaše cíle. Dokážete tedy specifikovat, k jakému cíli měla vaše práce směrovat? Existují ještě nějaké nové poznatky, které ze získaných dat lze získat? Čím bylo způsobeno, že jste nekomunikoval s vedoucím? Snímek jste zpracovával neuronovou sítí a z výsledku získal antropometrické charakteristiky?
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO