Zařízení/robot s využitím RC komponentů a serv

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce bylo sestrojit jednoduché robotické zařízení. Důležitou částí řešení je nastudování již existujících zařízení a způsobů jejich  ovládání za pomocí počítače. Bylo nutné pochopit principy řízení modelářských servomotorů a dalších potřebných technologií. S využitím nabytých vědomostí je navržena a zkonstruována robotická paže, která je vymodelována a následně vytisknuta na 3D tiskárně. Řízení jednotlivých servomotorů obstarává mikroprocesor zařízení Arduino Uno. Robotický manipulátor je možné ovládat dálkově pomocí pohybu vlastní paže, k čemuž byla použita hloubková kamera Azure Kinect DK. Celý software je obsluhován za využití vytvořeného grafické uživatelské rozhraní využívající asynchronních procesů v jazyce C++.
The aim of this work was to build a simple robotic device. An important part of the solution is the study of existing devices and methods of their control using a computer. It was necessary to understand the principles of control of hobby servomotors and other necessary technologies. Using the acquired knowledge, a robotic arm is designed and constructed, which is modeled and then printed on a 3D printer. The control of individual servomotors is provided by Arduino Uno microprocessor device. The robotic manipulator can be controlled by moving your own arm, which used an Azure Kinect DK depth camera. The entire software is operated using a graphical user interface using asynchronous processes in C ++.
Description
Citation
VÁCLAVIČ, J. Zařízení/robot s využitím RC komponentů a serv [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Na základě čeho jste stanovil limit 1000ms pro rychlost odezvy (str. 42) za přijatelný výsledek? V testování spolehlivosti i složitosti ovládání uvádíte, že bylo provedeno 10 pokusů. Všechny pokusy jste dělal sám, nebo jste do testování zapojil i jiné uživatele? Vysvětlete tabulku 5.3 - co bylo považováno za úspěšný pokus?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO