Webový editor pro jazyk SPARQL

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom tejto práce je vytvoriť webový editor pre dotazovací jazyk SPARQL ako komponentu v javascriptovom frameworku Vue.js a webovú aplikáciu využívajúcu túto komponentu pre dotazovanie sa nad SPARQL endpointami. V riešení editoru bola využitá knižnica CodeMirror a knižnica PrimeVue pre prácu s užívateľským rozhraním. Vytvorené riešenie poskytuje voľne dostupnú komponentu ako npm package. Prínosom tejto práce je ľahko importovateľný editor s množstvom funkcií pre uľahčenie práce s písaním dotazov.
Target of this thesis is to create web editor for query language SPARQL as component in javascript framework Vue.js and web application using this component to query over SPARQL endpoints. To implement editor were used CodeMirror library and PrimeVue library for user interface. Final version of component is publicly available as npm package. Benefit of this thesis is easily importable editor with many functions to simplify writing queries.
Description
Citation
PAULOVIČ, D. Webový editor pro jazyk SPARQL [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (místopředseda) Ing. Lukáš Kekely, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na dotazy oponenta rozhodla práci hodnotit stupněm D - uspokojivě. Otázky u obhajoby: Srovnejte Vaše řešení s přístupem, kdy by byl editor implementován jako rozšíření do jiných editorů (VS Code, Eclipse). Jsou automaticky nabízená slova rozlišována dle kontextu, v jakém se nachází kurzor editoru? Co by případně takové řešení vyžadovalo?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO