Systém chytrých okenních závěsů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vymyslet a sestavit funkční prototyp systému chytrých okenních závěsů za použití mikročipu ESP32 od firmy Espressif. Čtenář se dozví, co je to domácí automatizace, jaké systémy automatizovaných závěsů již trh nabízí a najde zde popis komponent a periferií použitých v systému. Práce nabízí kompletní postup od návrhu, jak systém může fungovat, až po fyzické sestrojení. Popis zahrnuje schéma výsledného zapojení, tvorbu desky plošných spojů, 3D model systému, programové řešení a ovládání závěsů pomocí systému domácí automatizace Home assistant.
The aim of this thesis is to develop and build a functional prototype of an intelligent window shutter system using Espressif's ESP32 microchip. The reader finds out what is home automation, what kinds of automated window shutters the current market already offers, and a description of what components and peripherals are used in the system. The thesis offers a complete process from design to physical construction. The description includes schematics of the final wiring, modeling of a printed circuit board, 3D model of the system, software solution, and user control of the system using a Home assistant automation system.
Description
Citation
FIALA, M. Systém chytrých okenních závěsů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (předseda) doc. RNDr. Dana Hliněná, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Ing. Libor Polčák, Ph.D. (člen) Ing. Václav Šátek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a komise. Komise se po zvážení faktů v posudcích, vystoupení studenta a reakci na dotazy rozhodla hodnotit práci stupněm D a to hlavně s přihlédnutím k nízkému rozsahu práce, absenci některých technických detailů popisujících řešení, rozsahu testování a některým formálním nedostatkům. Otázky u obhajoby: Pokud existují i jiná řešení "z oblasti automatizovaného ovládání stínicí techniky a asistentů tzv. chytré domácnosti", než ta, která jsou uvedena v kap. 2 a 3, představte je - např. formou tabulky shrnující jejich klíčové komponenty a vlastnosti. Stručně konkretizujte problémy s řízením motoru, kvůli kterým jste namísto ESP-IDF použil Arduino IDE. Jak se bude systém chovat, pokud magnetická zarážka selže (tj., nebude pracovat správně)? Jakým způsobem a s jakými výsledky jste řešil požadavek "ověřte jeho plnou funkčnost dle požadavků z bodu 2 zadání" bodu 5 zadání? V čem je rozdíl oproti jiným, existujícím, závěsovým systémům? Detekujete prokluzování mechanismu? Jsou tam čidla, která by toto hlídala? Umí systém měřit spotřebu el. energie motorů? Je systém reálně nasazen?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO