Fúze dat pro klasifikaci síťových zařízení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problémem fúze informací z několika zdrojů dat v kontextu monitorování počítačových sítí. Práce představuje řešení postavené na konceptu klasifikačních pravidel, konfigurovaných experty. Konfigurace je usnadněna vyhrazeným konfiguračním jazykem, který je interpretován v rámci řešení práce. Klasifikační pravidla umožňují pokrytí rozmanitých typů dat, přičemž výsledek poskytují přiřazením štítku z navržené taxonomie. Takto je zachována rozdílná úroveň podrobnosti mezi jednotlivými zdroji dat i ve sloučeném výsledku. Řešení zároveň využívá Dempster-Schaferovy teorie důkazů, pomocí které je provedeno slučování štítků z jednotlivých zdrojů dat pro získání štítků výsledných. Provedený výzkum ukázal, že fúze informací v tomto kontextu zvyšuje přesnost klasifikace zařízení. Na základě testování a experimentů s datovou sadou z reálné sítě byl stanoven postup optimalizace klasifikačních pravidel, kterým se navíc podařilo zvýšit přesnost řešení o 19 % oproti původnímu řešení.
This work is focused on solving information fusion when dealing with multiple data sources in computer network monitoring. A solution built on the concept of classification rules configured by experts is presented. Configuration is simplified using a designated configuration language interpreted by the solution. The classification rules enable coverage of diverse types of data. The result is given as a label from specified taxonomy. Using a taxonomy maintains the different levels of detail between the data sources, even in the output label. The solution also uses the Dempster-Schafer theory for merging labels from different sources into a single output label. Results of experiments show that information fusion in this context does increase the accuracy of device classification. A process of rule optimization was developed based on testing and experiments with a dataset from a real network. The accuracy was increased by 19 % compared to the original solution using this process.
Description
Citation
SEDLÁČEK, O. Fúze dat pro klasifikaci síťových zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO