Redukce šumu ve fotografiích pomocí hlubokých neuronových sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Obrazový šum je fundamentálním problémem v digitální fotografii. Cílem této práce je studium redukce šumu ve fotografiích pomocí hlubokých neuronových sítí. Dvě vybrané metody založené na hlubokých neuronových sítích, DnCNN a BRDNet, byly implementovány a jejich výkon byl změřen v několika experimentech. Kromě toho byl navržen a proveden experiment na uživatelích s cílem vyhodnotit vnímanou kvalitu obrazu širokou veřejností. Experimenty ukázaly, že zatímco obě metody dosahují výborných výsledků v metrikách, jako je PSNR a SSIM, vnímaná vizuální kvalita ne vždy koreluje s numerickými metrikami. Výsledky prezentované v této práci zdůrazňují důležitost vhodných trénovacích dat a metrik kvality obrazu v odšumování digitálních fotografií.
Image noise is a fundamental problem in digital photography. The goal of this thesis is to study the use of deep neural networks in denoising of digital photographs. Two different denoising methods based on deep neural networks, DnCNN and BRDNet, were implemented and their performance was measured in several experiments. Additionally, a user testing experiment was designed and carried out to evaluate the perceived image quality of the studied methods by the general public. The experiments have shown that while both methods achieve state-of-the-art denoising results in metrics such as PSNR and SSIM, the perceived visual quality does not always correlate with the numerical metrics. The results presented in this thesis highlight the importance of proper training datasets and image quality metrics in digital photography denoising.
Description
Citation
TICHÝ, J. Redukce šumu ve fotografiích pomocí hlubokých neuronových sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík, dr. h. c. (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: V uživatelské studii lidé řadili obrázky podle subjektivní kvality a byly pak hodnoceny od 0 do 2 bodů. To ale nijak nezohledňuje míru kvality obrazu. Tedy přestože člověk některé obrázky vnímá skoro stejně, je nucen je seřadit i když toto řazení může být nakonec náhodné. Jak toto obvlivňuje výsledky studie? Jakým způsobem byste studii upravil?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO