Analýza síťové komunikace IoT bran

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Současné brány internetu věcí jsou nejčastěji vyvíjené soukromými společnostmi. Toto tvoří základ pro proprietární software, o němž výrobci zveřejňují jen málo informací. Proto je pro získání znalostí o způsobů chování těchto zařízení nutné sledovat jejich síťový provoz.  Cílem této práce je prozkoumat síťovou komunikaci několika komerčně dostupných bran pro domácí použití a na základě získaných dat porovnat jednotlivé brány, ověřit výsledky již existujících studií v tomto odvětví IT a zjistit možné bezpečnostní nedostatky těchto produktů. Síťový provoz byl odchycen v rámci uzavřeného prostředí. Získaná data prošla analýzou pomocí nástrojů Zeek a Wireshark. Získané znalosti zhodnocují stav zabezpečení IoT bran pro domácnost. Odchycená datová sada je volně publikovaná za účelem dalšího výzkumu.
Modern IoT gateways are mainly developed by private companies behind closed doors. This results in a closed ecosystem, where only a tiny amount of information about traffic is available to the public. Therefore, to gain knowledge regarding the operation and communication of such gateways, it is necessary to examine and analyse network traffic flowing to and from such gateways. This thesis's primary goal is to capture and process network traffic data of multiple commercially available gateways intended for home use, analyse their communication behaviour, compare the results to other studies carried out in this area, and discuss possible attacks on used gateways, based on gathered data. Communication data were obtained by deploying a controlled environment and analysed using Zeek, together with Wireshark software. Collected communication data can be further used by researchers in the areas of networking or security.
Description
Citation
ZBOŘIL, J. Analýza síťové komunikace IoT bran [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (místopředseda) Mgr. Kamil Malinka, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Milet, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky své práce zaměřené na analýzu síťové komunikace IoT bran. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na položené dotazy. Celkově komise oceňuje vysokou kvalitu práce a aktivní účast studenta s jeho výsledky ve dvou soutěžích, kde byl oceněn, a hodnotí proto práci stupněm A. Otázky u obhajoby: Prečo ste na analýzu údajov nepoužili nejaké automatizované metódy (strojové učenie, ...)? Aký by bol najhorší dopad, ak by bol niektorý z opísaných útokov na IoT brány úspešný? Zveřejnil jste i nástroje pro sběr a vyhodnocování dat?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO