Bezpečný a použitelný správce hesel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Přístupové údaje jsou nedílnou součástí uživatelů internetu. Jedná se o mechanizmus, který umožňuje prokázání se, že se jedná oprávněnou osobu a zároveň zabraňuje znežití osobních dat cizími uživateli. Počet hesel, který si dnešní uživatel musí zapamovat, se v posledních letech značně navýšil. Existují programy (správci hesel), které tento problém uživatelům ulehčují, a jsou zároveň snadno dostupné. Přesto je používá málo lidí. Cílem této práce je zjištění problémů, které mají dopad na použitelnost správců hesel a zároveň se snaží nabídnout řešení těchto problémů. Součástí analýzy je i nalezení bezpečnostních a použitelnostních nedostatků, kterými aktuálně správci hesel trpí. V poslední části je navržena a implementována ukázka správce hesel, který nabízí důležité funkce, je dostupný a snadno použitelný všemi uživateli internetu.
Login credentials are an indivisible part of internet users. Credentials are a mechanism that provides proof of an authorised person and, at the same time, prevents personal data abuse by unknown users. The number of passwords that a user has to remember has increased significantly in recent years. There are tools (password managers) available that simplify this problem and are easily accessible. However, the adoption of password managers is still weak. The goal of this thesis is to identify problems that affect the usability of password managers and attempt to offer a solution to these problems. The analysis also includes an inspection of security and usability vulnerabilities that current password managers suffer from. In the last part, an example of password manager is designed and implemented, which provides important functions and should be accessible and easy to use by all Internet users.
Description
Citation
HADERKA, M. Bezpečný a použitelný správce hesel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (místopředseda) Mgr. Kamil Malinka, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Milet, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce zaměřené na bezpečný a použitelný správce hesel. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Prečo bol ako referenčný nástroj pre testovanie (Kapitola 5) zvolený práve správca hesiel LastPass? Akú úroveň zabezpečenia poskytuje Vaše riešenie oproti bežne používaným správcom hesiel? Jaká je úroveň zabezpečení vůči existujícím správcům hesel? Co nabízí Vaše aplikace navíc oproti jiným řešením?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO