Zajímavé jevy z mechaniky tekutin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá popisem některých zajímavých jevů z oblasti mechaniky tekutin, metodami vizualizace a záznamem pomocí vysokorychlostní kamery. Nejprve je uveden stručný výčet základních pojmů a typů proudění, následuje popis vizualizačních metod pro zviditelnění proudění kapalin a plynů. Další část se věnuje popisu vysokorychlostních kamer. Následuje část popisující některé zajímavé jevy mechaniky tekutin, se kterými se lze setkat v každodenním životě i technické praxi. Poslední kapitola je věnována provedeným experimentům a jejich záznamu.
This bachelor thesis deals with the description of some interesting phenomena in the field of fluid mechanics, methods of flow visualization and its recording using a high-speed camera. First, a number of terms and different types of fluid flow are briefly introduced, which is followed by the description of the methods of visualization that enhance the visibility of flow of liquids and gases. The thesis also describes high-speed cameras and examines some interesting effects in fluid dynamics which can be encountered in everyday life as well as in engineering practice. The last chapter is then dedicated to the conducted experiments and their recordings.
Description
Citation
ČÁP, F. Zajímavé jevy z mechaniky tekutin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lubomír Klimeš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Lízal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student seznámil zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídal následující otázky oponenta: 1) Jaké výhody a nevýhody nabízí použití šlírové metody oproti použítí zadního osvětlení pro záznam obrazu? 2) V závěru je zmíněna Kelvin–Helmholtzova nestabilita. Stručně ji popište a uveďte, kde se s ní můžeme setkat v přírodě a kde v technice prostředí. Student uspokojivě zodpověděl dotazy oponenta. Dále byly členy komise studentu položeny následující otázky: prof. Štětina se dotázal: "Kde se jev Leidenfrostu objevuje neustále a je potřeba při výrobě s ním počítat?" dále se pak prof. Štětina dotázal na negativní důsledky přenosu tepla při chlazení horkého povrchu. Hodnocení odpovědi: zodpovězeno z části doc. Lízal se zeptal na vizualizaci výsledků a definici proudnice. Hodnocení odpovědi: zodpovězeno doc Klimeš se doptal na tanker Flettner jenž byl zmiňovaný v prezentaci BP a dále se ptal na Leidenfrostův jev ve smyslu, kdy nastává. Student vysvětlil a vhodně zodpověděl dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO