Obrábění na CNC stroji ze zahrnutím automatického měření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tématem bakalářské práce je rozbor a začlenění měřicího cyklu do procesu obrábění na CNC stroji, což je obsaženo ze dvou částech, teoretické a praktické. V teoretické části je v krátkosti rozebrána historie NC/CNC strojů, včetně základních režimů řízení NC/CNC strojů a struktury NC programu. Dále jsou představeny řídicí systémy od nejznámějších firem na českém trhu. V teorii jsou mimo jiné uvedeny měřicí cykly v řídicích systémech a jejich příklady. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na vytvoření vhodné ilustrativní součásti, následné sestavení provozních dat a dokumentů do technologické přípravy výroby. Na těchto datech je založena výroba součásti a následné měření. Proces výroby je zakončen zhodnocením zjištěných informací.
The topic of the bachelor thesis is the analysis and integration of the measuring cycle into the machining process on a CNC machine. The topic is dealt with in two parts, theoretical and practical. The theoretical part briefly discusses the history of NC/CNC machines, including the basic control modes of NC/CNC machines and the structure of the NC programme. Furthermore, the control systems produced by renowned companies available on the Czech market are presented. Besides other facts, measuring cycles in control systems and their examples are also mentioned in this part. The practical part of the bachelor’s thesis is focused on the creation of a suitable illustrative component, the subsequent compilation of operational data and documents into the technological preparation of the production. The production of the component and its subsequent measurements are based on these data. The production process ends with the evalution of the information obtained.
Description
Citation
KUBÍN, D. Obrábění na CNC stroji ze zahrnutím automatického měření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) prof. Dr. Ing. Ivan Mrkvica, Ph.D. (místopředseda) prof. Dr. Ing. Miroslav Neslušan (člen) Ing. Petra Sliwková, Ph.D. (člen) Ing. Martin Petrenec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-21
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Statistické vyhodnocení. částečně zodpovězeno 2. Jaká třída přesnosti je dosahována vrtáním? zodpovězeno 3. Měřící a nástrojové sondy částečně zodpovězeno Otázky členů komise byly částečně zodpovězeny
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO