Stanoviště pro měření ventilových rozvodů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práca sa zaoberá rozvodovými mechanizmami spaľovacích motorov. Pre správnu funkciu mechanizmov a pre budúci vývoj je potrebné zistiť ich charakteristiky. Jednou z charakteristík je aj zdvih ventilov v závislosti na pootočení vačkového hriadeľa. Preto bolo navrhnuté a zostrojené univerzálne stanovisko, na ktorom je možné priebeh týchto charakteristík odmerať.
Diploma thesis deals with valvetrains of internal combustion engines. For the right function and for the future development of valvetrains is important to know their characteristics. One of the characteristic is dependence of valve lift on angular position of camshaft. For this purpose was developed and build universal station where is possible to measure this characteristic.
Description
Citation
MARTINČEK, M. Stanoviště pro měření ventilových rozvodů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radim Dundálek, Ph.D. (člen) Ing. Rudolf Franz (člen) Ing. Karek Štěpánek (člen)
Date of acceptance
2022-06-21
Defence
Študent oboznámil komisiu s výsledkami záverečnej práce. Následne odpovedal na otázky oponenta. Otázky oponenta: 1) Mohl by student přiblížit postup zpracování měřených dat presentovaných v kapitole 7. Hodnotenie: Zodpovedané 2) Ventilový rozvod měřené hlavy válců je osazen vahadlem s rolnou z jedné strany podepřeným hydraulickým zdvihátkem (patrno na obr.49 na straně 55) pro účely měření bylo vytvořena mechanicky nastavitelná náhrada. Mohl by studen přiblížit jakým způsobem byla nastavena ventilová vůle, případně zdali se zamýšlel jakým způsobem může změna ventilové vůle ovlivnit naměřené výsledky. (Např. pomocí analýzy změny kinematických parametru pomocí VTDesign zmiňovaného v kapitole 4) Hodnotenie: Zodpovedané 3)Při konstrukci zařízení/přípravku byl brán zřetel na univerzálnost, mohl by student v krátkosti přiblížit jaké komponenty budu muset být pro další specifické použití modifikovány. Respektive aby student naznačil postup adaptace hardware/software pro měření jiné hlavy válců s obdobným ventilovým rozvodem. Hodnotenie: Zodpovedané 4) Na základě získaných zkušeností jak by studen stanoviště dále vylepšil, případně šlo by měření plně automatizovat? Hodnotenie: Zodpovedané Ďalšie otázky položené komisiou: 1) Myslíte že uchytenie je dostatočne tuhé na dodržanie presnosti 0,001 mm? Hodnotenie: Zodpovedané 2) Prečo ste neurobil druhú deriváciu zrýchlenia? Hodnotenie: Zodpovedané 3) Počítali ste plnosť vačky? Hodnotenie: Zodpovedané 4) Jak ste v zdrojovom kóde vkladali dáta? Hodnotenie: Zodpovedané 5) Dokázali by ste vašou metodikou merať zdvih ventilu na reálnom motore? Hodnotenie: Zodpovedané 6) K čomu slúži vaše meranie? Hodnotenie: Čiastočne zodpovedané 7) Ako bola počítaná prvá derivácia zdvihu? Hodnotenie: Zodpovedané
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO