Koncepční návrh převodového ústrojí pro větrné elektrárny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Hlavním cílem této diplomové práce je koncepční návrh převodového ústrojí pro větrnou elektrárnu. Úvodní část obsahuje soubor poznatků o převodových ústrojích větrných elektráren a představuje čtenáři problematiku z hlediska rozdělení převodových ústrojí, používaných ozubení, doporučených ložisek a z hlediska generátorů větrných elektráren. Samotný konstrukční návrh začíná stanovením vstupních parametrů převodového ústrojí na základě zjednodušeného aerodynamického modelu rotoru větrné elektrárny. Dále s využitím těchto parametrů je vybráno uspořádání ústrojí složené ze dvou planetových soukolí a jednoho stálého převodu. Celé převodové ústrojí je vyšetřeno z hlediska kinematiky a u obou planetových soukolí je kinematické vyšetření provedeno pomocí Willisovy metody. Následně je navrhnuto šikmé ozubení a konkrétně je vypočten jeho normálný modul, geometrie, silové poměry a jako poslední je uskutečněn pevnostní výpočet ozubení. Poté je realizován výpočet trvanlivosti ložisek na základě silového rozboru a zkontrolována patentovaná konstrukce flexible pin s ohledem na její ohyb a průhyb. Pro takto navrhnutá soukolí je zkonstruována skříň celého ústrojí se zřetelem na co nejmenší zástavbový prostor ve strojovně větrné elektrárny. Závěrečná část práce je pak věnována pevnostní kontrole šroubů u prvního korunového kola pomocí metody konečných prvků a modální analýze celé skříně převodového ústrojí také prostřednictvím MKP.
The main goal of this diploma thesis is the design of a gearbox for a wind power plant. The introductory part contains a set of knowledge about wind turbine gearboxes and introduces the reader to the issue in terms of the distribution of gearboxes, gears used, recommended bearings and in terms of wind turbine generators. The design itself begins with determining the input parameters of the transmission based on a simplified aerodynamic model of the wind turbine rotor. Further, using these parameters, a device arrangement consisting of two planetary gears and one permanent gear. The entire transmission is examined in terms of kinematics, and in both planetary gears, the kinematic examination is performed using the Willis method. Then, the helical gearing is designed and its normal modulus, geometry, forces are calculated and lastly the strength calculation of the gearing is performed. Then the durability of the bearings is calculated based on a force analysis and the patented flexible pin construction is checked regarding its bending and deflection. The housing of the entire device is constructed regarding the smallest possible installation space in the control room. The final part of the work is devoted to the strength control of the bolts at the first ring gear using the finite element method and modal analysis of the entire gearbox also using the FEM.
Description
Citation
ZAVADIL, R. Koncepční návrh převodového ústrojí pro větrné elektrárny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radim Dundálek, Ph.D. (člen) Ing. Rudolf Franz (člen) Ing. Karek Štěpánek (člen)
Date of acceptance
2022-06-21
Defence
Študent oboznámil komisiu s výsledkami záverečnej práce. Následne odpovedal na otázky oponenta. Otázky oponenta: 1) Prosím o popsání výpočtového modelu pro vykonání pevnostní kontroly šroubů prvního korunového kola a modální analýzy skříně převodovky, prosím uveďte i způsob nastavení kontaktů. Hodnotenie: Zodpovedané 2) Prosím o zhodnocení výsledků modální analýzy navržené skříně převodovky vzhledem k charakteru buzení. Hodnotenie: Zodpovedané 3) Jaké další kroky je nutné vykonat před započetím tvorby výkresové dokumentace pro účely výroby? Hodnotenie: Zodpovedané Ďalšie otázky položené komisiou: 1) Ako sú axiálne zaistené kuželíkové ložiská? Hodnotenie: Zodpovedané 2) Aký je modul šikmého ozubenia? Hodnotenie: Zodpovedané 3) Aká je dĺžka záberu? Hodnotenie: Zodpovedané
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO