Použití inerteru ve vozidlové technice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce řeší uplatnění inerteru ve vozidlové technice. Cílem bylo provést teoretickou analýzu jeho funkce, porovnat jednotlivá konstrukční řešení, sestavit multibody model zavěšení a analyzovat vliv inerteru při různých jízdních manévrech. Analýzy byly provedeny převážně v softwaru MSC Adams View, s mírnou podporou softwaru Matlab. Inerter v případě většiny jízdních manévrů dokázal zlepšit jízdní komfort, zvětšit maximální dostupnou trakční sílu a v některých případech zase snížit zatížení odpružení. Pro automobilový průmysl je tedy inerter zařízením s velkým potenciálem, které ale stále vyžaduje více praktického výzkumu a větší tlak na snížení jeho pořizovacích nákladů.
This diploma thesis deals with the inerter application in vehicle’s suspension. The aim was to perform a theoretical analysis of its features, to compare its construction layouts, to create a multibody model of the car’s suspension and to analyse inerter’s effects while performing different driving manoeuvres. All analyses were performed by MSC Adams View software with a little support from Matlab. The quality of ride comfort and accessible traction force were increased by the inerter almost in every case, and dynamic load of the suspension was also decreased in some cases. The inerter is a device with high potential, but with high purchase costs as well, so further development and practical research is necessary.
Description
Citation
LANZENDÖRFER, T. Použití inerteru ve vozidlové technice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. František Bauer, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Porteš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Koláček (člen) Ing. Marek Slovák (člen) Ing. Zdeněk Novosad (člen) Ing. Lukáš Šopík (člen)
Date of acceptance
2022-06-21
Defence
Student seznámil komisi s výsledky závěrečné práce. Následně odpovídal na otázky oponenta. Otázky oponenta: 1) Proč nebyla v 5. kapitol zhodnocena jízdní bezpečnost, jak tomu bylo u jiných typů buzení? Hodnocení: Zodpovězeno. 2) Jaký byl rozsah zdvihu tlumiče (relativní vzdálenost polohy odpružené a neodpružené hmoty) pro různé případy manévru nazvaného „dopad“? Hodnocení: Zodpovězeno. 3) Pokuste se zhodnotit, jaký by byl dopad inerteru na průběh zatížení kol v případě prudkého zatočení volantu na dokonale rovné vozovce. Hodnocení: Zodpovězeno. Dále odpovídal na otázky členů komise: 1) Uvádíte několik konstrukčních řešení inerteru, která varianta by vyhovovala provozu ve vozidle? Jak se jeví použití inerteru ve vozidle z finanční stránky? Hodnocení: Zodpovězeno. 2) Doporučil by jste použití inerteru v osobním vozidle? Hodnocení: Zodpovězeno. 3) Jak se změní průběh frekvenční analýzy při použití inerteru? Je použití inerteru přínosné? Hodnocení: Částečně zodpovězeno. 4) S jakou kombinací klasického tlumiče a pružiny porovnáváte použití inerteru? Hodnocení: Zodpovězeno. 5) Jak jste sestavil čtvrtinový model zavěšení s inerterem? Uvažoval jste vliv hmotnosti inerteru? Hodnocení: Zodpovězeno. 6) Jak jste získal údaje o profilu vozovky? Hodnocení: Zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO