Kogenerační jednotky pro teplárenství

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce na téma Kogeneračních jednotek pro teplárenství se v první části zabývá potenciálním přínosem v energetickém mixu ČR. Dále je představen základní princip a konstrukce plynových kogeneračních jednotek. A v poslední části je vypracovaný matematicko-fyzikálně-chemický model, který je schopný predikovat hodnoty provozních parametrů kogenerační jednotky za předpokladu spalování směsí zemního plynu s vodíkem o různých koncentrací. Model byl sestaven na základě technického listu skutečného motorgenerátoru MTU 20V4000 GS o elektrickém výkonu 2 538 kW, který je určen pro spalování zemního plynu. Podle výpočtů bylo zjištěno, že se zvyšujícím se podílem vodíku v palivu celková účinnost kogenerační jednotky klesá. Zároveň je nutné pro udržení konstantního elektrického výkonu zvyšovat příkon v palivu.
The bachelor thesis on the topic of Combined heat and power units for central heating systems focuses on the potential benefits of CHP units within energy mix of the Czech Republic. Furthermore, it describes basic functional principle and construction of gas CHP units. In the last part there is developed mathematical-physical-chemical model, which is able to predict the operating parameters of the CHP unit, assuming the combustion of a mixtures of natural gas and hydrogen, while the hydrogen concentration changes. The model was compiled on the basis of the technical sheet of the real motor generator MTU 20V4000 GS with an electrical output of 2,538 kW, which is designed for natural gas combustion. According to the calculations, it was found that the overall efficiency of the cogeneration unit decreases as the hydrogen concentration in fuel increases. At the same time, it is necessary to increase the power input of the fuel to maintain constant electric power.
Description
Citation
KAŠPAR, J. Kogenerační jednotky pro teplárenství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetika, procesy a životní prostředí
Comittee
doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (předseda) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jana Kolenčíková (člen) Ing. Ladislav Dubnický (člen) doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-21
Defence
Student seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky oponenta. V průběhu obhajoby byly položeny následující doplňující otázky: 1. Jak byste jednoduše vysvětlil, že komínová ztráta klesá? Zodpovězeno. 2. Kogenerační jednotky a vodík, úprava motoru? Zodpovězeno. 3. Co to je suchý chladič? Zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO