Snížení komínové ztráty krbových kamen

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá snížením komínové ztráty krbových kamen s využitím odpadního tepla. Cílem této práce je navrhnout funkční konstrukci a spočítat tepelný výkon výměníku tepla. Výměník je nutné navrhnout na konkrétní krbová kamna existující v reálném prostředí a s reálnými parametry. Součástí této práce je mimo jiné technická dokumentace krbových kamen a výkres výměníku tepla. V závěru je určeno o kolik se snížila komínová ztráta při instalaci výměníku na kouřovod kamen a jaké jsou výhody a nevýhody samotného používání výměníku.
This bachelor thesis deals with the reduction of chimney heat loss of a fireplace stove with waste heat recovery. The results are the design of a functional heat exchanger and the calculation of the heat output. The heat exchanger must be designed for specific fireplace stove existing in a real living room and with realistic parameters. Technical documentation of the fireplace stove and a drawing of the heat exchanger are included in this thesis. Calculations of the reduction of chimney heat loss using the heat exchanger on a chimney are included in the conclusions. The advantages and disadvantages provided by using the heat exchanger are discussed.
Description
Citation
VODVÁRKA, P. Snížení komínové ztráty krbových kamen [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) Ing. Ladislav Šnajdárek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Milčák (člen) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (člen)
Date of acceptance
2022-06-22
Defence
Student odprezentoval obsah své bakalářské práce. Otázky oponenta byly zodpovězeny. V průběhu obhajoby byly položeny tyto doplňující otázky: Měla by na přestup tepla vliv jiná konstrukce výměníku? Zodpovězené úplně. Čeho by se dosáhlo při použití ventilátoru ve výměníku? Zodpovězené úplně. Na co má vliv komínová ztráta? Zodpovězené částěčně. Na jakém principě funguje spalinový ventilátor? Zodpovězené částečně. Z jakého důvodu je označený výměník danými pojmy? Zodpovězené částečně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO