Možnosti jaderné energetiky v oblasti produkce energií a médií

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Hlavním cílem této práce je možnost propojení jaderných elektráren s technologiemi pro akumulaci energie (konkrétně s výrobou vodíku) a následná bilance výroby elektrické energie a vodíku při kombinaci těchto hybridních systémů s fotovoltaickými elektrárnami. Při velkých instalovaných výkonech obnovitelných zdrojů je nutné, aby ostatní zdroje v energetickém portfoliu byly flexibilní, a aby byla možná regulace dodávek elektrické energie z těchto zdrojů do elektrické sítě (např. snížení výkonu paroplynové elektrárny při slunečných a větrných dnech). Regulace jaderné elektrárny je velmi omezena, a proto je výhodné ji začít využívat například v hybridním systému s PEM elektrolyzérem. Poté může jaderná elektrárna vyrábět elektrickou energii konstantně a pouze regulovat množství elektřiny, které jde do elektrické sítě nebo do elektrolyzéru.
The main objective of this thesis is the possibility of combining nuclear power plants with energy storage technologies (specifically hydrogen production) and the subsequent balance of electricity and hydrogen production when combining these hybrid systems with photovoltaic power plants. With large installed capacities of renewable energy sources, it is necessary that other sources in the energy portfolio are flexible and then it is possible to regulate the supply of electricity from these sources to the electricity grid (for example, reducing the output of a steam power plant for natural gas on sunny and windy days). The regulation of a nuclear power plant is limited and therefore it is advantageous to start using it, for example, in a hybrid system with a PEM electrolyser. Then the nuclear power plant can produce electricity at a constant rate and only regulate the amount of electricity that goes to the grid or to the electrolyser.
Description
Citation
SVOBODA, F. Možnosti jaderné energetiky v oblasti produkce energií a médií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetika, procesy a životní prostředí
Comittee
doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (předseda) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jana Kolenčíková (člen) Ing. Ladislav Dubnický (člen) doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-21
Defence
Student seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky oponenta. V průběhu obhajoby byly položeny následující doplňující otázky: 1. O jaké další obnovitelné zdroje by šla bilance rozšířit? Zodpovězeno. 2. Možnost akumulace v JE do vodíku, použvá se to v našich podmínkách? Zodpovězeno. 3. Akumulace energie v kombinovaném scénaři? Zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO