Konstrukce frézovacího přípravku pro sériovou výrobu na CNC obráběcím stroji

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem frézovacího přípravku a přípravku pro protlačování na lisu. Přípravky umožňují progresivní výrobu na CNC stroji s vysokou efektivitou a minimálními prostoji. Přípravky jsou navrhovány pro sériovou výrobu konkrétní součástky z automobilového průmyslu v množství 250 000 kusů za rok. Hlavní cíl i dílčí cíle práce byly splněny. Navržený frézovací přípravek využívá klínové upínače a hydraulické válce pro upínání. Protlačovací přípravek využívá k ustavení obrobku pružiny. Navržené přípravky byly ověřeny výpočty výrobní kapacity, které dokazují, že se série vyrobí v požadovaném čase. Pro další zvýšení produktivity bylo na základě výpočtů navrženo použít pět frézovacích přípravků v obráběcím centru. Konstrukční návrh protlačovacího přípravku byl ověřen simulací MKP, která ukázala, že přípravek je dostatečně tuhý a pevný. Výsledkem práce je návrh dvou přípravků v podobě 3D modelů a výkresové dokumentace. Součástí práce je mimo jiné rešerše tříosých CNC frézek, protahovaček a hliníkových slitin pro tváření.
This bachelor thesis deals with a design of a milling fixture and a fixture for broaching on a press. The fixtures enable progressive production on a CNC machine with a high efficiency and minimal downtime. The fixtures are designed for a serial production of a specific component in automotive industry with quantity of 250 000 units per year. The main goal and partial goals of the thesis were accomplished. The designed milling fixture uses wedge clamps and hydraulic cylinders for clamping. The broaching fixture uses springs to position the workpiece. The design of proposed fixtures was verified by production capacity calculations, which prove that the series will be produced in a required time. To further increase productivity, it was suggested based on calculations to use five milling fixtures in the milling machine. The design of the broaching fixture was verified by FEM simulation, which showed that the device is sufficiently rigid and strong. The result of the work is a design of two fixtures in the form of 3D models and drawings. The work includes, among other things, research of three-axis CNC milling machines, broaching machines, and wrought aluminium alloys.
Description
Citation
BLAHUTA, J. Konstrukce frézovacího přípravku pro sériovou výrobu na CNC obráběcím stroji [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Petr Svoboda, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Milan Klapka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Kubík, Ph.D. (člen) Ing. David Škaroupka, Ph.D. (člen) Ing. Radovan Galas, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-22
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy: 1) Pokud jsou čela vyráběné součásti neobrobena (dle výkresu KAGM-410), jakou metodou bude polotovar dělen, případně s jakou počítáte přesností dělení?- zodpovězeno 2) Jak velkou silou bude obrobek upnut v upínači OK-VISE? - zodpovězeno Ing.Galas: Nedojde vlivem upnutí k poškození povrchu v místě upnutí obrobku? - zodpovězeno Doc.Klapka: Jak jste při výpočtu v modelu nahrazoval šroubové spoje? Počítáte s utahovacím momentem? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO