Návrh impaktoru pro separaci jemných částic

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou separace jemných částic metodou impakce. V úvodu práce jsou představeny hlavní polutanty ovzduší, přičemž blíže je pohled zaměřen na tuhé znečišťující látky. U tohoto typu znečištění jsou uvedeny vlastnosti, principy vzniku a také legislativa a vliv na lidské zdraví. Následně jsou popsány možné metody laboratorního záchytu tuhých látek, přičemž detailně je popsána metoda impakce. Praktická část práce je zaměřena na výpočet hlavních rozměrů, konstrukci a výrobu virtuálního impaktoru. Byly vyrobeny virtuální impaktory pro separaci částic PM2,5 a PM10 v několika konstrukčních a materiálových provedeních. V závěru bylo uskutečněno měření ověřující funkčnost navržených zařízení s ohledem na účinnost separace.
This bachelor thesis follows up fine particle separation issue with use of impaction method. The introduction is focused on main air pollutants. Closely the solid pollutants and their properties such as formation principle, legislation and human health impact are showed. Following parts describes methods of fine particle capture and closer is focused on impaction method. In the experimental part of this thesis main dimension calculation, construction and manufacturing process of virtual impactor is presented. Several construction and material types of virtual impactor has been fabricated. Finally, a separation efficiency measurement was made. This measurement confirms properties of PM2,5 and PM10 virtual impactor.
Description
Citation
RIGBY, J. Návrh impaktoru pro separaci jemných částic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetika, procesy a životní prostředí
Comittee
doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (předseda) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jana Kolenčíková (člen) Ing. Ladislav Dubnický (člen) doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-21
Defence
Student seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky oponenta. V průběhu obhajoby byly položeny následující doplňující otázky: 1. Zamýšlel jste se, jak by bylo možné zvýšit účinnost záchytu částic dané frakce? Zodpovězeno. 2. Uvažoval jste nějaký záchyt na plochách v impaktoru? Zodpovězeno. 3. Kolikrát jste opakoval experiment? Zodpovězeno. 4. Prováděl jste nějakou tvarovou optimalizaci? Zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO