Konstrukce oddělovacího ventilu trysky pro rastrovací elektronový mikroskop

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této bakalářské práce je návrh a následná konstrukce vakuového oddělovacího ventilu pro rastrovací elektronový mikroskop. V úvodu práce jsou popsány funkce oddělovacího ventilu. Funkce rastrovacího elektronového mikroskopu je popsána v přehledu současného stavu poznání. Následují tři koncepční návrhy ventilu, jejich popis, výhody a nevýhody. Na základě porovnání bylo vybráno nejvhodnější řešení. V práci je dále proveden silový rozbor zvolené varianty. V závěru práce je navržena celá konstrukce a zpracovaná výkresová dokumentace ventilu.
The aim of the thesis is a design and subsequent construction of a vacuum separation valve for a scanning electron microscope. The introduction describes the functions of an isolating valve. The function of the scanning electron microscope is described in the overview of the current state of knowledge. The following chapters focus on conceptual designs of the valve, their descriptions, advantages and disadvantages. Based on the comparison, the most suitable solution was selected. A force analysis of the selected variant is also performed and described. The end of the thesis contains the whole structure design and processed drawing documentation.
Description
Citation
HOFFMAN, P. Konstrukce oddělovacího ventilu trysky pro rastrovací elektronový mikroskop [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Petr Svoboda, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Milan Klapka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Kubík, Ph.D. (člen) Ing. David Škaroupka, Ph.D. (člen) Ing. Radovan Galas, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-22
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy: 1) Jak je definována hřídel? Máte nějakou hřídel v sestavě? - částečně zodpovězeno 2) Jak by měla fungovat koncepční varianta 3? Je možné ukázat 3D model? - zodpovězeno 3) V kapitole 5.2 píšete, že Čep 1 zajišťuje lineární pohyb Hřídele 2. Můžete vysvětlit, jak je lineárního pohybu dosaženo, případně ukázat celkový pohyb sestavy pomocí simulace? - zodpovězeno Doc.Svoboda: Citoval jste v práci patenty? Jak jste řešil rešerži? - zodpovězeno Ing.Škaroupka: Koncepty jsou varianty, které mají šanci na úspěch? Objasněte použití ložisek pro vymezení pohybu? - částečně zodpovězeno Ing.Kubík: Jak je vyřešeno připojení ventilu k mikroskopu, jak bude vyřešeno těsnění? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO