Výroba odlitků metodou vypařitelného modelu s využitím 3D tištěných modelů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem práce je výroba odlitku metodou vypařitelného modelu s využitím 3D tištěných modelů. Nejprve je v práci provedena rešerše na dané téma a následně pojednává o postupu výroby odlitku touto metodou. Pro výrobu modelu byla vybrána 3D FDM tiskárna PRUSA MK3S+ a zvoleny filamenty HIPS a PMMA. Následuje volba nátěru modelu vhodného pro tuto technologii, zaformování do netrvalých pískových forem a odlití modelů. Nakonec jsou porovnány výsledné povrchy odlitků z modelu s nátěrem a bez nátěru.
The aim of the work is to produce a casting using the evaporable model method with the use of 3D printed models. First, the thesis conducts a research on the topic and then discusses the process of producing a casting using this method. The PRUSA MK3S+ 3D FDM printer was chosen for the production of the model and HIPS and PMMA filaments were selected. This is followed by the selection of a model coating suitable for this technology, moulding into non-permanent sand moulds and casting the models. Finally, the final surfaces of the cast models with and without coating are compared.
Description
Citation
SVOBODA, J. Výroba odlitků metodou vypařitelného modelu s využitím 3D tištěných modelů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc. (předseda) doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Václav Kaňa, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Krutiš, Ph.D. (člen) Ing. Vítězslav Pernica, Ph.D. (člen) Ing. Ladislav Žák, Ph.D. (člen) Ing. Michal Tegel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-22
Defence
Student Jaroslav Svoboda svou prezentací seznámil zkušební komisi s obsahem práce. Práce byla přednesena ve stanoveném čase. Po prezentaci a přečtení posudků práce, byl student vyzván k zodpovězení otázek oponenta, které zodpověděl. K práci byly vzneseny připomínky a následující dotazy: Co obsahuje filmotvorná látka nátěru? zodpovězeno částečně Jak se nátěr připravuje a používá? odpovězeno V práczi píšete, že se modely spalují, ale v názvu práce je vypařitelný model, vysvětlete. zodpovězeno Jaký je rozdíl v lití na vypařitelný model a na spalitelný model. zodpovězeno částečně
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO