Integrace diferenciálu do bloku motoru Formule Student

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem integrování samosvorného diferenciálu formule student do bloku motoru. Pro zvolení vhodného řešení z několika uvažovaných byla nejprve zhotovena rešeršní analýza možných konceptů a poté pomocí rozhodovací tabulky určeno nejlepší možné řešení. Pro zvolenou koncepci byl následně zhotoven 3D model vycházející z původního bloku motoru, zachyceného do digitální podoby pomocí laserového 3D skeneru. Výsledný model byl následně zhodnocen a zastavěn do monopostu Dragon X.
The diploma thesis deals with the design of the integration of limited slip differential of the formula student car into the engine block. To select suitable solution from several considered, a research analysis of possible concepts was first made and then the best possible solution was determined using a decision table. A 3D model was then made for the selected concept based on the original engine block, digitalized by using a laser 3D scanner. The resulting model was then evaluated and built into Dragon X.
Description
Citation
MAREK, J. Integrace diferenciálu do bloku motoru Formule Student [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Petr Porteš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) Ing. František Zapletal, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Šopík (člen) Ing. Marek Bačovský (člen)
Date of acceptance
2022-06-22
Defence
Student seznámil zkušební komisi s průběhem a výsledky své závěrečné práce. Následně zodpověděl otázky oponenta. Dále odpovídal na otázky členů komise: Jaké jste provedl hlavní změny v konstrukci karterů, za předpokladu změny metody výroby z odlévání na obrábění? Zodpovězeno Jaký vliv bude mít změna otáčení klikového mechanizmu na výkonové charakteristice motoru? Zodpovězeno Podrobný popis nastavení okrajových podmínek MKP simulace. Zodpovězeno Jaké úpravy na zástavbě motoru měli tak výrazný vliv na čase v laptime simulaci? Zodpovězeno Popis přenosu sil od motoru skrze diferenciál na hnaná kola. Zodpovězeno Podrobný popis úprav na systému mazání. Zodpovězeno Aktuální stav nového pohonného ústrojí? Zodpovězeno Podrobný popis převodovky, v sériové podobě motoru vozidla formula student. Zodpovězeno Akuální kompresní poměr motoru, čím se zajistila jeho změna a proč? Zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO