Rozváděcí ústrojí turbíny turbodmychadla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá konstrukcí mechanismu proměnné geometrie statoru turbíny. V diplomové práci jsou zmapovány v současnosti používané způsoby regulace přeplňování turbodmychadlem. S ohledem na zjištěné informace jsou vytvořeny vlastní návrhy, jež jsou následně srovnávány mezi sebou a s aktuálně používaným systémem Garrett VNT a to z hlediska funkčnosti, průtočného průřezu a ovládacích sil, jež byly získány pokročilými výpočetními metodami v software ADAMS View. Na závěr je provedena diskuse, kde jsou zhodnoceny přínosy a nevýhody návrhů. Následně je navržen další možný postup v jejich vývoji.
This thesis is dedicated to design of turbocharger’s boost pressure regulation using variable turbine geometry. In this thesis are mapped commonly used methods of turbine flow regulation. With respect to all information collected there were created new designs which were compared between each other and with currently used Garrett VNT system focusing on performance, flow area and operating forces which were obtained using advanced numerical methods in ADAMS View software. At the end of this thesis are presented benefits and drawbacks of each design. In the very end are presented next steps in further development.
Description
Citation
ŘEZÁČ, V. Rozváděcí ústrojí turbíny turbodmychadla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lubomír Klimeš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Škara (člen) Ing. Tomáš Heger (člen) Ing. Zdeněk Novosad (člen)
Date of acceptance
2022-06-22
Defence
Student seznámil komisi s výsledky závěrečné práce. Následně odpovídal na otázky oponenta. Otázky oponenta: 1) Základová doska, v ktorej sú umiestnené čapy lopatiek a ktorá je vystavená obtekaniu horúcich spalín by mala byť podľa Vás vyrobená zo šedej liatiny. Aké problémy by pri tomto odporúčaní mohli nastať? Hodnocení: Zodpovězeno 2) V práci chýba detailný popis OP. Popíšte OP pre MBS simuláciu návrhu č. 4. a pre MKP simuláciu ramena posuvu rovnakého návrhu. Hodnocení: Zodpovězeno Komise dále položila tyto otázky k diplomové práci: 1) Jak se projeví třetí řešení na motoru? Hodnocení: Zodpovězeno 2) Na základě čeho byla stanovená hustota sítě? Hodnocení: Zodpovězeno 3) Jaký je závěr z výsledků analýzu napětí na součástech s extrémně vysokým napětím? Hodnocení: Částečně zodpovězeno 4) Jak je zatěžované rameno posuvu? Hodnocení: Zodpovězeno 5) Jak je řešené ovládání ve čtvrté variantě? Hodnocení: Částečně zodpovězeno 6) Jak je možné vyřešit ochranu motoru proti selhání regulace turbíny? Hodnocení: Částečně zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO