Návrh skladu ve strojírenském podniku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem nového skladu vstupního materiálu v nejmenovaném strojírenském podniku. Hlavním záměrem je vytvoření přehledného a funkčního skladování plechů, trubek, jeklů a HEB profilů. V první části práce je sepsán teoretický úvod do problematiky skladování, poté se práce zabývá analýzou současného stavu výroby a skladování ve firmě. Návrh skladu pracuje s daty spotřeby materiálu z roku 2021. Celkem byly navrženy dvě varianty řešení skladu. Jsou rozdílné v umístění skladu a v použitých manipulačních prostředcích. V první variantě se využívá vysokozdvižných vozíků a ve druhé manipulace pomocí jeřábu. Na základě rozboru stavu, poskytnutých dat a provedených výpočtů pro cílový rok 2023 se řešila dispozice vlastního skladu. Na závěr bylo provedeno technicko-ekonomické zhodnocení návrhů, kde byly obě varianty porovnány. Návrh skladu je doplněn o výkresovou dokumentaci obou variant řešení.
This master thesis deals with the design of a new warehouse of an input material in an unnamed engineering company. The main intention is to create a well arranged and functional storage of metal sheets, tubes, HSS profiles and HEB profiles. The first part of the thesis includes a theoretical introduction to the problematics of storage, then the thesis deals with the analysis of the current state of production and storage in the company. The warehouse design is made with the data about material consumption in 2021. In total, two variants of the warehouse solutions were designed. The difference is in the location of the warehouse and in the handling equipment, that was used. Forklift trucks are used in the first variant and crane handling is in the second. Disposition of the warehouse was solved based on the condition analysis, provided data, and performed calculations for the target year 2023. In conclusion was performed a technical and economical evaluation of the proposals, where both variants were compared. The warehouse design is supplemented by the drawing documentation of both solution variants.
Description
Citation
ČERMÁK, J. Návrh skladu ve strojírenském podniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radim Kocich, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (člen) Ing. Barbora Kudláčová (člen) Ing. Vojtěch Staněk (člen)
Date of acceptance
2022-06-22
Defence
Student představil komisi svou práci, její výstupy a závěry a zodpověděl otázky oponenta. Dále byly studentovi položeny následující dotazy: 1. Vysvětlete vzoreček na str. 42, počet kusů nevychází? otázka byla částečně zodpovězena 2. Jak je to s počtem regálů? otázka byla plně zodpovězena 3. Bude se skladovat 24 druhů materiálu, můžete nám vysvětlit o jaké materiály se jedná? otázka byla plně zodpovězena 4. Co všechno je v razítku výkresu výrobního dílu? otázka byla částečně zodpovězena
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO