Koncepce mechanismu pro ovlivnění proudu spalin na vstupu do turbíny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem nových variant schopných ovlivnit proud spalin na vstupu do turbíny turbodmychadla. Cílem této diplomové práce bylo navrhnout a zhodnotit nová koncepční řešení ovlivňující proud spalin na vstupu do turbíny turbodmychadla. První část této diplomové práce je věnována rešerši stávajících řešení, a to jak těm, která se reálně využívají, tak i koncepcím, které zůstávají zatím pouze v mezích úvah. V následujících kapitolách jsou představena nová a unikátní konstrukční řešení mechanismu. Jednotlivá koncepční řešení cílí na zjednodušení celého mechanismu, a tím i snížení celkových výrobních nákladů. K porovnání a vyhodnocení jednotlivých koncepcí došlo mj. na základě výsledků multibody simulací. Výsledky ukázaly, že v tuto chvíli s ohledem na zvolená hodnotící kritéria, je nejvhodnějším řešením první vlastní koncepce. V závěru jsou formulovány poznatky, které jsou nezbytné k dalšímu koncepčnímu vývoji a zdokonalení mechanismu.
This diploma thesis is about design solution of new concepts cable of exhaust gas flow control at turbine inlet of turbochargers. Goals of this diploma thesis are to design and perform new concepts of exhaust gas flow control at turbine inlet of turbochargers. The first chapter of this diploma thesis is about search of existing mechanism designs and even mechanism designs that are not existing yet. In following chapters are introduced brand new and unique concept mechanism designs. The new concept designs are aiming on simplifying of whole mechanism and price reduction. The comparison and final evaluation are also based on result from multibody simulations. Based on criteria in this moment the best concept solution is the first own mechanism concept. In the conclusion are points needed for further improvement of own mechanism concepts.
Description
Citation
ZÁVADA, O. Koncepce mechanismu pro ovlivnění proudu spalin na vstupu do turbíny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. František Bauer, CSc. (předseda) prof. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Marek Slovák (člen) Ing. Jiří Koláček (člen) doc. Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-22
Defence
Študent prezentoval skušobnej komisii svoju záverečnú prácu a zodpovedal otázky oponenta. Následne odpovedal na otázky členov skušobnej komisie: 1) Máte predstavu v akých teplotách sa budú dané súčiastky turbodúchadla pohybovať? - Zodpovedané 2) Pri akých prevádzkových režimoch dochádza k najvyšším teplotám? - Čiastočne zodpovedané 3) Na zlepšenie akých parametrov motoru cieli úprava prietočného prierezu? A ktorých režimohc motora je toto užitočné? - Zodpovedané 4) Sú prístupné nejaké databázy hodnôt súčiniteľa trenia vo firme Garrett Motion? - Zodpovedané 5) V akých hodnotách sa pohybujú hrúbky usadenín? - Zodpovedané 6) Aká je rezerva pri návrhu ovládacej sily v aktuátoroch? - Zodpovedané 7) Aké sú limity aktuátoru? - Zodpovedané 8) Pre aký typ vozidiel je dané turbodúchadlo určené? - Zodpovedané
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO