Modelování a simulace EIGRP a BGP

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Internet se za posledních několik desítek let stal jedním z nejdůležitějších nástrojů pro mezilidskou komunikaci. Miliardy lidí ho denně používají na zábavu, na práci, na vzdělání či uspokojení lidského kontaktu. Je nutné si připustit, že na jeho správném fungování je obrovská část populace existenčně závislá. Toto se odráží na stále se zvětšujících požadavcích na vyšší rychlost, nižší zpoždění a větší pokrytí a stabilitu. Síťoví inženýři a architekti musí při návrhu a nasazení dbát právě na tyto aspekty. Jedním ze způsobů, kterým je možné navržené topologie otestovat, je simulace. Simulace využívá simulační modely, které, pokud přesně odráží realitu, mohou poskytnout klíčové informace o topologiích v bezpečném prostředí a to za velice přívětivou cenu. Tato práce se zabývá analýzou a následným vylepšením dvou simulačních modelů dynamických směrovacích protokolů EIGRP a BGP. Tyto modely mohou být použity k vytvoření komplexních simulačních topologií a scénářů v diskrétním simulátoru OMNeT++.
Over the last few decades, the Internet has become one of the most important tools for interpersonal communication. Billions of people use it every day for entertainment, for work, for education, or for the satisfaction of human contact. It must be acknowledged that a huge proportion of the population is existentially dependent on its proper functioning. This is reflected in the ever-increasing demands for higher speeds, lower latency and greater coverage and stability. Network engineers and architects must keep these aspects in mind during the design and deployment processes. One way in which the designed topologies can be tested is through simulation. Simulation uses simulation models that, if they accurately reflect reality, can provide key information about topologies in a risk-free environment at a very affordable cost. This paper deals with the analysis and subsequent improvement of two simulation models of dynamic routing protocols, EIGRP and BGP. These models can be used to create complex simulation topologies and scenarios in the discrete simulator OMNeT++.
Description
Citation
ZAVŘEL, J. Modelování a simulace EIGRP a BGP [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Počítačové sítě
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (místopředseda) Ing. Matěj Grégr, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Prováděl jste validaci vašeho simulačního modelu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO