Možnosti odstraňování olova a dalších škodlivých prvků z odpadů metalurgických procesů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce popisuje přehled jednotlivých variant zpracování a recyklace metalurgických odpadů. Z pohledu ekonomického, a především ekologického se možnost skládkování tohoto odpadu jeví jako velice nevyhovující. V současnosti je na skládkách uloženo značné množství materiálu z dřívější výroby. Přítomnost nebezpečných prvků v těchto odpadech zároveň představuje určité riziko pro životní prostředí. Mezi nežádoucí prvky patří Zn, Pb, Cd a další. V rámci experimentální části byly pozorovány změny chemického složení vysokopecního kalu se zaměřením na změnu koncentrace olova a zinku ve formě oxidů. Kal byl zahříván v rotační peci na různé teploty a při různých atmosférách. Bylo dokázáno, že oxid olovnatý při oxidační atmosféře je účinně odstraňován, zatímco koncentrace oxidu zinečnatého je účinně snižována při redukční atmosféře.
The work describes an overview of individual variants of processing and recycling of metallurgical waste. From the economic and especially ecological point of view, the possibility of landfilling this waste seems to be very unsatisfactory. Currently a considerable amount of material from previous production is stored in landfills. The presence of hazardous elements in this waste means a certain risk to the environment. Undesirable elements include Zn, Pb, Cd and others. In these experiments, changes in the chemical composition of blast furnace sludge were observed with a focus on changing the concentration of lead and zinc in the form of oxides. The sludge was heated in a rotary kiln to different temperatures and under different atmospheres. Lead oxide has been shown to be effectively removed in oxidizing atmosphere, while zinc oxide concentration is effectively reduced in reducing atmosphere.
Description
Citation
JEDLIČKOVÁ, V. Možnosti odstraňování olova a dalších škodlivých prvků z odpadů metalurgických procesů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jiří Hampl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Veselý (člen) Ing. Radek Vondráček (člen) Ing. Igor Láník (člen)
Date of acceptance
2022-06-23
Defence
Studentka Veronika Jedličková svou prezentací seznámila zkušební komisi s obsahem práce. Práce byla přednesena ve stanoveném čase. Po prezentaci a přečtení posudků práce byla studentka vyzvána k zodpovězení otázky oponenta, kterou podrobně zodpověděla. K práci byly vzneseny připomínky a následující otázky: Mohla byste nám detailněji popsat postup při tepelném zpracování v peci? zodpovězeno Na analyzátoru jste měřili Pb jako kov, nebo ve formě oxidu? zodpovězeno Mohou zde obsažené prvky ovlivnit nějakým způsoben litiny? částečně zodpovězeno Jakým způsobem bude ovlivňovat Pb tvary grafitu a dá se to nějakým způsobem kompenzovat? zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO