Metody měření přenosových kanálů v pásmu milimetrových vln v oblasti automobilových aplikací

Abstract
Tato disertační práce se zabývá metodami měření přenosových kanálů v pásmu milimetrových vln se zaměřením na automobilové aplikace. Po stručném úvodu do problematiky a shrnutí současných metod měření přenosových kanálů jsou vytyčeny cíle práce --- návrh a sestavení měřícího systému, schopného zachytit všechny rysy a detaily rychle se měnícího únikového přenosového kanálu a praktická měření s tímto systémem. Následuje jádro disertace --- představení vyvinutého systému a detailní popis použitých metod, principů, hardwaru i způsob zpracování naměřených dat. Podstatná část práce je věnována eliminaci nechtěných jevů, způsobených nelineárními prvky v systému. Poslední kapitoly obsahují výsledky praktických měření různorodých scénářů --- kanály pro komunikaci uvnitř vozidla, mezi vozidly i mezi vozidly a infrastrukturou.
This doctoral thesis deals with the millimeter wave band wireless channel measurement techniques in automotive applications. After a brief introduction into the topic and the summary of the current channel measurement techniques, the goals --- the development and assembly of a measurement system, capable of capturing all of the millimeter wave band channel features and practical measurements with this system, are set. The next part is the core of the dissertation --- the developed channel sounder is presented and a detailed description of used methods, principles, hardware and data processing is given. A significant part of the thesis is dedicated to the mitigation of the unwanted effects caused by the non-linear components in the measurement chain. The last chapters show the results of practical measurements of various scenarios --- the intra-car channels, vehicle to vehicle channels as well as vehicle to infrastructure channels.
Description
Citation
VYCHODIL, J. Metody měření přenosových kanálů v pásmu milimetrových vln v oblasti automobilových aplikací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Pavol Galajda, CSc. (člen) prof. Ing. Roman Maršálek, Ph.D. (člen) Dipl.-Ing. Dr. techn. Erich ZÖCHMANN (člen) Ing. Ivo Viščor, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří MASOPUST, CSc. - oponent (člen) doc. Dr. Ing. Pavel KOVÁŘ - oponent (člen)
Date of acceptance
2022-06-29
Defence
Doktorand detailně seznámil komisi s problematikou měření časově proměnných kanálů v pásmu milimetrových vln a s návrhem měřícího systému pracujícího v časové oblasti na principu rozprostřeného spektra. Dále zodpověděl otázky oponentů a členů komise. Komise konstatovala, že doktorand prokázal tvůrčí schopnosti v dané oblasti výzkumu a práce splňuje požadavky kladené na disertační práci v daném oboru a jednomyslně se usnesla na závěru, že Ing. Josef Vychodil splnil podmínky k udělení akademického titulu doktor.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO