Simulace geometrie key hole v závislosti na svařovacích parametrech při laserovém penetračním svařování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na simulaci vzniku keyhole při laserovém penetračním svařování a na vliv svařovacích parametrů na geometrii keyhole (svaru). V souvislosti s touto problematikou jsou popsány teorie vzniku keyhole. 2D simulační model vytvořený v matematickém softwaru Matlab je verifikován na základě výsledků svařování nelegované konstrukční oceli 1.0122 a korozivzdorné oceli 1.4301. Vliv svařovacích parametrů na geometrii a kvalitu svaru je zkoumán prostřednictvím svarů v nelegované oceli 1.0122.
The diploma thesis is focused on simulation of keyhole creation in laser deep penetration welding and on the effect of welding parameters on the geometry of keyhole (weld). With reference to this issue theories of keyhole creation are described. 2D simulation model that is created in mathematical software Matlab is verified pursuant welding results of non-alloy constructional steel 1. 0122 and stainless steel 1.4301. Effect of welding parameters on the geometry of keyhole and on the quality of weld is investigated through the welds in non-alloy steel 1.0122.
Description
Citation
KŘIVAN, M. Simulace geometrie key hole v závislosti na svařovacích parametrech při laserovém penetračním svařování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Purmenský, DrSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (člen) doc. Ing. Miroslav Suchánek, CSc. (člen) Ing. Evžen Vyplašil, CSc. (člen) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Posluchač seznámil komisi s prezentací své diplomové práce. V rámci své prezentace seznámil komisi s cílem DP, vlastním experimentem i výsledky práce. Zodpověděl dotazy recenzenta. Dotazy komise k diplomové práci: - Jak se projevuje KEY - HOLE při různých materiálech? - Jaký byl průběh experimetu z pohledu Humpingu v závislosti na výkonu laseru?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO