Klasifikace přenosových kanálů na základě analýzy řečového signálu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce zkoumá vliv charakteristických vlastností přenosového kanálu VoIP na řečové parametry. V práci je hledán způsob emulace vlastností vybraného přenosového kanálu VoIP a vytvořeno emulační síťové prostředí. Ve vývojovém prostředí Matlab je vytvořeno několik skriptů sloužících k úpravě a automatickému rozdělení souvislé nahrávky na dílčí části shodné se originálními promluvami, před průchodem přenosovým kanálem. Jsou vytvořeny databáze řečových nahrávek ovlivněných vybranými parametry - jitter, šířka pásma, ztráty. V rámci těchto databází jsou hledány příznaky, na kterých se nejvíce projevují parametry přenosového kanálu. Pomocí korelace jsou vybrány příznaky, které jsou nejvhodnější k automatizovanému určení úrovně charakteristických vlastností přenosového kanálu jako je jitter, ztráty a šířka pásma.
The thesis examines the impact of VoIP transmission channel characteristics on speech parameters. It seeks ways of emulating properties of a selected VoIP transmission channel and creating a network emulation environment. Several scripts have been created in the Matlab development environment and used to modify and divide a continuous recording into parts identical to the original speeches, before passing through the transmission channel. Subsequently a database of speech recordings is created, as affected by selected characteristics - jitter, bandwidth, loss. Within these databases, symptoms are sought as the most evident characteristics of the transmission channel. Using correlation, symptoms are selected that are best suited for automated determination of the properties of transmission channel characteristics such as jitter, loss and bandwidth.
Description
Citation
BÁŇA, J. Klasifikace přenosových kanálů na základě analýzy řečového signálu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (místopředseda) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (člen) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (člen) Ing. Vilém Řezníček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-13
Defence
Byla při pokusech s VirtualBoxem uvažována i externí USB karta? Byla během řešení uvažována možnost jednoduchého přenosu pomocí některé z dostupných RTP knihoven?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO