Analýza časových snímků sítnice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá způsobem snímání retinálních snímků fundus kamerou, jejich vlastnostmi a vyhodnocováním průměru retinálních cév z těchto snímků. Dále je zde popsáno několik studií, které jsou zaměřeny především na vztah průměru retinálních cév k hypertenzi, srdečním onemocněním, diabetu mellitu a glaukomu. Druhá část této práce je zaměřena na extrakci pulsací retinálních cév z časových videosekvencí sítnice a na jejich základní analýzu. Navržená metoda je detailně popsána a otestována na jedné sekvenci.
This thesis deals with a method of the retinal image acquisition by fundus camera, their properties and evaluation of the retinal vessel diameter from acquired images. Several studies dealing with usage of retinal vessels diameters for hypertension, cardiovascular diseases, diabetes mellitus and glaucoma are described. The second part of this thesis is focused on the extraction of the retinal blood-vessels pulsation from retinal sequences and the basic processing of extracted pulsation signals. The proposed method is described in details and tested on one dataset.
Description
Citation
NOVÁKOVÁ, M. Analýza časových snímků sítnice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (místopředseda) Ing. Milan Blaha, Ph.D. (člen) doc. MUDr. Zdeněk Wilhelm, CSc. (člen) doc. MUDr. Iva Slaninová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-16
Defence
Studentka prezentovala výsledky své bakalářské práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Otázka oponenta byla zodpovězena s přehledem. Do diskuze se zapojili doc. Drastich, doc. Wilhelm. Studentka obhájila bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO