Detekce a laboratorní kontrola úniků nebezpečných chemických látek do životního prostředí s nutností výjezdu chemické laboratoře HZS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na detekci a laboratorní kontrolu úniků nebezpečných chemických látek do životního prostředí. Tyto nebezpečné chemické látky klasifikuje. Dále se zaměřuje na chemické laboratoře HZS, jaké místo zaujímají v systému HZS a uvádí jejich hlavní úkoly. V diplomové práci je uveden přehled některých základních představitelů přístrojů a prostředků, které jsou v podmínkách HZS ČR využitelné k provádění detekce, určení a stanovení nebezpečných látek v různých vzorcích životního prostředí v terénu, tj. k plnění úkolů chemického průzkumu. Výstupem této diplomové práce je modelování úniků toluendiisokyanátu pomocí software ALOHA, software TerEx a software Rozex Alarm. Dále pak návrh dalšího metodického listu zaměřeného na zásahy s únikem konkrétní nebezpečné průmyslové látky – toluendiisokyanátu. Tento metodický list tak může rozšířit prozatím vypracované metodické listy pro chlór a amoniak.
The diploma thesis is focused on a detection and a laboratory control of hazardous substances’ leak into the environment. These hazardous substances are classified. Further, it aims to chemical laboratories of the fire-brigade of the Czech Republic, as well as which place they hold in the fire-brigade system, and it indicates their main duties. This diploma thesis contains a review of some essential types of devices and mediums, which are in terms of the fire-brigade of the Czech Republic usable to practice the detection, determination and assessment of the hazardous substances in various figures of the environment in terrain, i.e. filling of duties of the chemical survey. The output of this diploma thesis is simulation of leaks of the toluene diisocyanate using ALOHA software, TerEx software and Rozex Alarm software. Further on, the proposal of another methodical sheet focused on leak actions of the concrete hazardous industrial substance – toluene diisocyanate. This methodical sheet could therefore broaden pro tempore elaborated sheets for chlorine and ammonia.
Description
Citation
HOLÁNOVÁ, I. Detekce a laboratorní kontrola úniků nebezpečných chemických látek do životního prostředí s nutností výjezdu chemické laboratoře HZS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení rizik chemických technologií
Comittee
prof. Ing. Vladimír Adamec, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Juraj Kizlink, CSc. (člen) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (člen) Ing. Lubomír Weigel, CSc. (člen) Ing. Petr Šimůnek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO