Návrh a analýza jednofázového motoru v šestipólovém provedení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá problematikou návrhu jednofázových asynchronních motorů. Samotné zpracování je rozděleno do několika základních částí. První kapitola se zaobírá konstrukcí a principem funkce jednofázových indukčních motorů. Zejména je rozebírána nesouměrnost těchto strojů s přihlédnutím k významu připojení pomocné fáze a jejího charakteru. Následující část práce je věnována analytickému výpočtu konkrétního jednofázového dvoupólového motoru. Dvoupólový motor jsem řešil proto, že v té době ještě nebyly dostupné podklady pro šestipólový motor Siemens. Výpočet je proveden dle literatury a výsledné parametry jsou následně porovnávány s modelem tohoto motoru vytvořeným v programu RMxprt. Pro jednofázový šestipólový motor je ve třetí kapitole vytvořen model v programu Ansoft/Maxwell. Na tomto modelu je ukázán vliv natočení rotorových drážek na moment stroje. V poslední části práce je na daném motoru provedeno měření a analýza dosažených výsledků.
This thesis deals with the design issues of single-phase induction motors. The content is divided into several basic parts. The first chapter deals with the principle function of single-phase induction motors. In particular, the asymmetry of these machines discussed with regard to the importance of connecting the auxiliary stage and its character. The following part is devoted to the analytical calculation of specific single-phase two-pole motor. I analyzed two-pole motor because at that time there were not available data for six-pole motor from Siemens. The calculation is performed according to the literature, and the resulting parameters are then compared with the model of this motor created by RMxprt. There is model of six-pole induction motor created by Ansoft/Maxwell in third part. This model shows the influence of skew of the rotor slots on the torque of machine. Then I performed measurement of this motor and analyzed of results in the last part.
Description
Citation
SOUČEK, J. Návrh a analýza jednofázového motoru v šestipólovém provedení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen) Ing. Josef Šunka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student prezentuje práci přehledně a logicky. Zadání bylo splněno a práce má dostatečný rozsah pro bakalářskou práci. V práci se však vyskytují, dle oponenta, jisté formální nedostatky. Otázky oponenta a v diskuzi jsou odpovězeny s mírnou nejistotou, ale v pořádku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO