Zpracování biomedicínských obrazů v prostředí LabVIEW

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi využití vývojového prostředí LabVIEW pro analýzu a zpracování biomedicínských obrazových dat. Cílem práce bylo navrhnout a realizovat program, který bude zpracovávat obrazová data získaná z mikroskopických přístrojů. Do programu lze nahrát data ze souboru v počítači nebo přímo z externích zařízení. Obsahuje funkce pro výpočet histogramu obrazu, předzpracování obrazu jasovými a geometrickými transformacemi a předzpracování obrazu filtrací vyhlazením a detekcí hran a zpracování obrazu segmentací. Funkčnost programu byla prověřena testovacími obrazy, reálnými snímky z elektronového mikroskopu a také obrazy snímané kamerou přímo do programu.
This bachelor thesis deals with the options of using the development environment of LabVIEW in specific processes such as an analyzing and biomedical image data processing. This bachelor thesis sets its goal as projecting and developing a computer program, which could process image data collected from microscopic devices. Image data from computer or external devices could be loaded into the program. It includes such functions as calculation of picture histogram, preprocessing by luminance or geometric transformations, preprocessing by smoothing filtration and edges detection and processing by segmentation. Function of the program was tested by tester images, microscopic images and also by images taken with camera straight into the program.
Description
Citation
MEZULÁNÍKOVÁ, R. Zpracování biomedicínských obrazů v prostředí LabVIEW [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (místopředseda) Ing. Milan Blaha, Ph.D. (člen) doc. MUDr. Zdeněk Wilhelm, CSc. (člen) doc. MUDr. Iva Slaninová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-15
Defence
Studentka prezentovala výsledky své bakalářské práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Otázka oponenta byla zodpovězena s přehledem. Doc. Drastich položil otázku na téma omezení velikosti obrazu. Studentka odpověděla na položenou otázku s výhradami Doc. Wilhelm položil otázku na možnisti využití programu. Studentka odpověděla na položenou otázku. Do diskuze se zapojili doc. Kolář, Ing. Blaha, doc. Drastich, doc. Wilhelm. Studentka obhájila bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO