Návrh, optimalizace a modelování provozních stavů synchronního stroje s permanentními magnety na rotoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce pojednává o možnosti využití metody konečných prvků pro analýzu synchronního stroje s permanentními magnety na rotoru. Cílem této práce je ověření možnosti používat k efektivnějšímu návrhu synchronních motoru s permanentními magnety konečně prvkovou síť a software Maxwell. Na vytvořeném parametrickém modelu jsou provedeny simulace dle zadání. Cílem práce bylo zjištění indukovaného napětí, ztrát v železe, indukčností stroje, a provedení demagnetizační analýzy. Vytvořený parametrický model byl dále použit pro optimalizaci vybraných parametrů. Z výsledků optimalizace byly získány nové rozměry permanentních magnetů. Účinnost stroje byla zvýšena vlivem změny materiálu permanentních magnetů a optimalizovaných rozměrů stroje.
This thesis deals with the possibility of using the finite elements method for the analysing of synchronous permanent magnets machines. The aim of this work is to discuss the possibility of the machine design more effectively with using the finite elements method and Maxwell software for the simulations. On the created parametric model, simulations were performed according to master thesis assignment. The aim of this work is to determine induced voltage, iron losses, machine inductances and make a permanent magnets demagnetization analysis. From simulations results the machine efficiency is calculated. The parametric model was used for the optimization of selected parameters. From results of optimization new dimensions of permanent magnets was obtained. Machine efficiency was increased by new permanent magnet material and optimized design.
Description
Citation
BLÁHA, M. Návrh, optimalizace a modelování provozních stavů synchronního stroje s permanentními magnety na rotoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Student obhajoval svoji diplomovou práci na téma "Návrh, optimalizace a modelování provozních stavů synchronního stroje s permanentními magnety na rotoru". Student prezentoval výsledky svých simulací indukovaného napětí a cogingu pro dvě teploty v programu Maxwell a Rmxprt. Dále předevedl výpočty indukčností, rozložení pole ve stroji a ztrát. V rámci optimalizace se zabýval vlivem materiálů permanentních magnetů a jejich rozměrů. Student zodpověděl všechny dotazy oponenta. Zodpověděl dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO