2011

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 580
  • Item
    Tepelné zpracování ručních utahovacích nástrojů
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, ) Gregor, Martin; Doležal, Pavel; Kouřil, Miloslav
    Bakalářská práce se zabývá problematikou tepelného zpracování ručních utahovacích nástrojů. Literární rozbor je zaměřen na principy tepelného zpracování jako je žíhání, austenitizace, kalení a popouštění. Pozornost je dále soustředěna na nekonvenční technologie tepelného zpracování s využitím vakua a pecních atmosfér na bázi dusíku. Rozbor dělení a tepelného zpracování nástrojových ocelí je dalším předmětem literární rešerše. V experimentální části je uvedeno strojní vybavení a technologický postup zpracování polotovaru ve společnosti Wera Werk s.r.o., která se již více než 50 let zabývá výrobou, odbytem a inovací ručních utahovacích nástrojů. Následuje zpracování experimentálního materiálu se zaměřením na tepelné zpracování a indikaci mechanických vlastností při laboratorních zkouškách. Na základě naměřených a statisticky zpracovaných hodnot mechanických veličin je vypracován návrh optimalizace postupu tepelného zpracování ručních utahovacích nástrojů ve společnosti Wera Werk.
  • Item
    Emise kotlů na tuhá paliva
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, ) Gardavský, Jan; Štelcl, Otakar; Moskalík, Jiří
    Bakalářská práce je rozdělena na dvě hlavní části. První část se zabývá rozdělením používaných paliv, rozdělením kotlů na tuhá paliva a přiblížením norem pro posuzování emisí. Druhá část se zabývá měřením a vyhodnocením kotle Slokov Variant SL 22D. Nejprve jsou přiblíženy základní výpočty účinnosti. Potom už se práce zabývá postupem a výsledky měření kotlů na tuhá paliva.
  • Item
    Mechatronický návrh stroje pro výrobu nábytkových spojovacích kolíků
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, ) Šubrt, Kamil; Houška, Pavel; Andrš, Ondřej
    Tato práce se zabývá návrhem samostatně pracujícího stroje na výrobu nábytkových kolíků z válcových polotovarů. V práci je provedena analýza možností automatizace výroby nábytkářských kolíků, která vychází z dlouhodobých zkušeností s jejich výrobou. Následně je proveden návrh stroje s využitím metodiky V-cyklu. V rámci návrhu je postupně vyvíjena konstrukce stroje a řízení. Konstrukce stroje prezentovaná 3D CAD modelem je připojena do vývojového prostředí NI LabVIEW a prostřednictvím kosimulace bylo navrženo a ověřeno řízení stroje. Postupnými vývojovými iteracemi bylo dosaženo návrhu stroje, který splňuje stanovené požadavky. V závěru práce je provedena analýza volby vhodného řídícího systému pro reálný stroj.
  • Item
    Elektricky nastavovaný pojišťovací ventil pro HFA kapaliny
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, ) Šuranský, Michal; Grepl, Robert; Tlustoš, Jiří
    Úlohou bakalárskej práce je návrh a realizácia automatizačného mechanizmu pre poistný ventil na HFA kvapaliny a jeho nastavenie a testovanie na základe požiadaviek dodávateľa, firmy ŽĎAS, a.s., sídliacej v Žďári nad Sázavou. Súčasťou návrhu je mechanická, elektronická a softwarová zložka mechanizmu. Výsledkom bakalárskej práce je funkčný prototyp ovládateľný cez Real Time Toolbox v prostredí Simulink, schopný polohovať ventil na žiadanú pozíciu.
  • Item
    Koncepční návrh mostového jeřábu 8 tun
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, ) Franc, Šimon; Kubín, Martin; Pokorný, Přemysl
    Tato bakalářská práce se zabývá koncepčním návrhem mostového jeřábu o nosnosti 8 tun. Cílem této práce je návrh hlavních parametrů jeřábu a jeho hlavních rozměrů. Nejprve je spočítán a navrhnut hlavní nosník mostu. Poté jsou navrženy a spočítány příčníky a pojezdová kola. Nakonec se navrhne elektromotor pro pohon pojezdu jeřábu.