Decentralizovaný komunikační nástroj s garancí anonymity

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V poslednom čase sa do popredia čím viac dostáva otázka zabezpečenia anonymity komunikujúcich strán. Použitím rôznych nástrojov je možné totiž v počítačovej sieti monitorovať činnosť užívateľov, s čím súvisí strata súkromia. Cieľom tejto diplomovej práce je preskúmať možnosti tvorby anonymných systémov, predovšetkým metódy Onion Routing. Práca obsahuje popis tejto metódy spolu s asymetrickým systémom RSA, ako dvoch základných prvkov navrhnutého anonymného systému. Druhá polovica práce je venovaná úvodu do socketového programovania a samotnej implementácií anonymného systému v programovacom jazyku C++. Záver práce je zameraný na analýzu navrhnutého systému z hľadiska bezpečnosti a časových parametrov. Navrhnutý anonymný systém splňuje podmienku anonymity a taktiež decentralizovanosti, vzhľadom na to, že v systéme neexistuje žiadny centrálny prvok a o jeho riadenie sa starajú zúčastnené stanice prostredníctom signalizačných správ.
Anonymity on the internet is becoming a actuall issue nowadays. There are several tools, that can be used to monitor user's activity and it can lead to lose privacy of users. The aim of this master's thesis is to describe different ways of working anonymous systems, especially the method called Onion Routing. The introduction of this work is devoted to the description of this method together with asymmetric cryptosystem RSA. The second part belongs to basics of socket programming and to the implementation of anonymous system in programming language C++. The final part is focussed on analysis of system in terms of security and time complexity. The conditions of anonymity and decentralization are accomplished. There is no presence of central server in the system and the management is handled by signalling messages.
Description
Citation
LEGÉŇ, M. Decentralizovaný komunikační nástroj s garancí anonymity [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Izabela Krbilová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Otto Dostál, CSc. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Mácha, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
Co se stane, když budou za chodu systému přidávány a odebírány stanice? Proč se routování jmenuje onion?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO