Bioinformatika lidského genomu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá úseky DNA obsahujícími pouze adenin a guanin. V teoretické části je popsána struktura a složení deoxyribonukleové kyseliny, chromosomů a genů. Jsou zde uvedeny základní informace o lidském a šimpanzím genomu a o konformacích řetězců obsahujících adenin s guaninem. Praktickou část tvoří program, který vyhledá požadované úseky v sekvencích, zobrazí je a uloží. Součástí práce je analýza genů společných pro člověka a šimpanze, které byly zkoumány pro stanovení náhodnosti, funkčnosti a konzervovanosti těchto úseků.
Bachelor thesis deals with DNA segments containing only adenine and guanine. The theoretical part describes the structure and composition of deoxyribonucleic acid, chromosomes and genes. There are basic informations about chimpanzees and the human genome and conformations of the chains containing adenine with guanine. The practical part consists of a program that searches for the required sections in sequence, it displays and saves it. The thesis includes analysis of genes which are common for humans and chimpanzees, which were analyzed to determine randomness, functionality a preserving of these sections.
Description
Citation
KUPKOVÁ, K. Bioinformatika lidského genomu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. (člen) MUDr. Marie Nováková, Ph.D. (člen) MUDr. Lenka Forýtková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-15
Defence
Prof. Provazník položil otázku: proč jste nepoužila sekvenci celého chromozomu k odskoušení navržené metody? Studentka obhájila bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO