Měření a analýza jednofázového transformátoru s pomocí LabVIEW

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této diplomové práce je simulace transformátoru malého výkonu za pomoci jeho náhradního schématu. Jako prostředek k matematickému popisu modelu a simulaci různých provozních stavů, při různých velikostech a typech zátěže, poslouží program Labview. Ten je zároveň využit k měření reálného transformátoru a k porovnání výsledků z hodnotami vypočtenými. Z připraveného programu je vytvořena i měřící úloha pro studenty. Práce popisuje měřený transformátor i za pomoci konečně prvkové metody v programu FEMM a je nastíněn postup jeho návrhu.
The aim of that diploma thesis is low power transformer simulation via its substitutitional circuitry.As Instrument for matematical description of model and simulation of various operating situations with different amplitude and types of load was used Labview software. The software was simultaneously used for real transformer measurement and to compare these results with calculated values. The created program is also applied for measuring excercise for students. In The thesis is described measured transformer in terms of final elements method in FEMM software and there is showed the procedure of its design.
Description
Citation
PRINC, P. Měření a analýza jednofázového transformátoru s pomocí LabVIEW [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Voženílek, CSc. (místopředseda) Ing. Tomáš Nepustil (člen) doc. Dr. Ing. Hana Kuchyňková (člen) Ing. Jaromír Vaněk, CSc. (člen) doc. Ing. Josef Koláčný, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Vávra, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-09
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Měření a analýza jednofázového transformátoru pomocí Labview. Na blokovém schématu popsal hlavní části své práce. Popsal náradní schéma transformátoru a vysvětlil ho. Popsal uživatelské prostředí vytvořené v prostředí programu Labview. Shrnul postupy výpočtu použité pro řešení náhradního schématu. Popsal výsledky z programu FEMM. Odpověděl na otázky oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO