Klasifikace akustických signálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku automatické klasifikace hudebních žánrů. Nejprve je hodnocen současný stav řešení problému s odkazem na již vytvořené studie a získané poznatky jsou využity k vlastní práci. Předmětem řešení problému je shrnutí použitelných hudebních příznaků a také klasifikačních metod jako neuronové sítě a k-nejbližší soused. Vybrané klasifikační třídy jsou vážná hudba, elektro, jazz a rock. Výsledkem bakalářské práce je systém pro automatické rozpoznání hudebních žánrů, který bude použitelný a uživatelsky přístupný. Dosažené rozpoznavací výsledky do jisté míry respektují schopnosti lidského organismu právě hudební žánry rozpoznat.
Bachelor's thesis is focused on automatic music genre classication. First part of work evaluates present situation and refer to published studies. Gained knowledge from there is applied in this work. In terms of nding solution for problem the work summarize and describe suitable music features and classication techniques like neural networks and k-nearest neighbor. Four selected classication classes were classical, electro, jazz and rock music. Result of work is user-friendly system that provides automatic music genre recognition. Achieved classication performance is more less comparable to human music genres recognition.
Description
Citation
POSPÍŠIL, A. Klasifikace akustických signálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) Ing. Ivo Herman, CSc. (místopředseda) Ing. Karel Kopecký (člen) Ing. Martin Plšek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Jaké vidíte využití vašich algoritmů v praxi? Co rozumíte pod pojmem DATASET? Vysvětlete grafickou závislost na obrázku 4.1. Vsvětlete a definujte veličinu kvality příznaku, kterou v textu nijak nedefinujete. Vysvětlete funkci programu s rozhraním na obr 4.2. Jeho funkci nejlépe popište vývojovým diagramem nebo blokovým schématem s vyznačením převzatých funkcí či převzatých skriptů. Následně deklarujte svůj přínos vzhledem k zadání bakalářské práce, tady návrhu metody přiřazování do jednotlivých tříd.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO