Projektování a dimenzování ochran v domovní elektroinstalaci

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce obsahuje seznámení se s problémy ochran úrazu elektrického proudu, kde jsou zahrnuty jednotlivé ochrany a jejich použití. V práci je také obsažen vliv účinků elektrického proudu na člověka. Dalším bodem seznámení je ochrana proti vnějším a vnitřním atmosférickým přepětím v domovní elektroinstalaci. Pro ochranu před atmosférickým přepětím je v projektu vypočítaná analýza rizik pro úraz živých bytostí při úderu blesku. Hlavní bod celé práce se zabývá postupem projektování ochran domovní elektroinstalace, pro daný objekt. V projektu je obsažena výkresová dokumentace, která obsahuje, jak návrh silových a datových rozvodů a rozvaděče, tak i zpracování návrhu hromosvodné soustavy, jejíž správnost je ověřena metodami ochranného úhlu a valivé koule. Pro daný objekt, je pak zvolen návrh a umístění správných typů svodičů přepěťových ochran. Celá projektová dokumentace je rozebrána v technické zprávě, která se odkazuje na platné normy.
The work includes familiarization with the problems of protection from injuries by electric current that includes individual protections and their use. In the work is also included effect of electric current on humans. Another point is the familiarization of protection against external and internal atmospheric surge in house wiring. Project risk analysis, against injuries to living beings by lightning strike, is calculated for the protection of atmospheric surge. The main point of this work deals with the procedure of design process of house wiring protections for given object. The project includes technical drawing, which contains how to design power and data distribution systems and switchgears, as well as the drafting of lightning system which accuracy is verified by the methods of protective angle and the ball rolling. Design and location of the right types of surge protection arresters is selected for a given objects. All project documentation is discussed in the technical report, which refers to existing standards.
Description
Citation
CHROMÍK, A. Projektování a dimenzování ochran v domovní elektroinstalaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Anton Beláň, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Zdenek Medvec (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-15
Defence
Student prezentoval svou bakalářskou práci. Vedoucí i oponent práce hodnotí práci kladně. Oponent práce, doc. Mastný měl dotaz, zda je možné řešit chránění objektu pomocí jednoho jímače. Student prezentoval odpověď připravenou prezentací. Další dotaz na nejčastější chyby při realizaci ochrany před bleskem student také odpověděl bez výhrad komise. V diskuzi měl připomínky doc. Raček na gramatické chyby v práci i v prezentaci. Další dotaz měl doc. Raček na vznik přepětí nukleárními výbuchy. Student tento jev nedokázal popsat. Dotaz na paramtery určující impulzní proud doc. Medvece student zodpověděl. Doc. Orságová měla námitku na termín "ochrana před elektrickým proudem". Student námitku připustil.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO