Návrh jeřábu pro obecné použití, pro manipulaci na palubě plavidla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V diplomové práci je provedeno stručné porovnání konstrukčních variant jeřábů určených pro obecné použití na palubě plavidla. Dále se práce věnuje samotnému návrhu jeřábu s teleskopickým výložníkem a jedním kloubem. Důležitou součástí návrhu jeřábu je řešení kinematiky, která je v průběhu návrhu modifikována. Pro návrh ocelové konstrukce je v práci uveden poslední krok zjednodušeného analytického výpočtu výložníku. Tento předběžný výpočet je výchozím pro vytvoření MKP modelu a následné MKP analýzy. Pevnostní kontrola je provedena na základě standardu pro zdvihací zařízení na moři agentury Lloyd's Register of Shipping a doporučení firmy Huisman. Součástí návrhu řešení jeřábu je výběr hlavních konstrukčních prvků. Diplomová práce obsahuje souhrn některých provozních a dalších informací, které charakterizují možnosti jeho použití. Práce obsahuje podklady pro tvorbu výkresové dokumentace.
This master's thesis makes a brief comparison of design variants of cranes for general use on the deck of a vessel. Further, this thesis deals with a design of a crane with a telescopic jib and a single knuckle. An important part of the crane’s design is its kinematic solution, which was modified in the design phase. The last step of a simplified analytical calculation of the jib for design steel construction is given. This preliminary calculation is the starting point for a FEM model and for the following FEM analysis. A stress control is made according to the Lloyd's Register of Shipping agency’s standard for lifting appliances in marine environment and also according to the recommendations of Huisman company. A part of the proposed solution is a selection of main components of the crane. The master’s thesis contains a summary of some operational and other information which characterize possibilities of the crane’s use. This thesis also includes source materials for drawing documentation.
Description
Citation
DLUŽANSKÝ, T. Návrh jeřábu pro obecné použití, pro manipulaci na palubě plavidla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Miroslav Rousek, CSc. (předseda) doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Břetislav Mynář, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Malášek, Ph.D. (člen) Ing. Emil Machač (člen)
Date of acceptance
2011-06-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO