Aplikace Laserových technologií v průmyslu se zaměřením na obrábění a úpravu povrchu.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zaměřuje na začlenění laserových technologií mezi ostatní způsoby obrábění, zejména v oblasti značení. Přibližuje problematiku laserového gravírování maticových kódů (data matrix kódů) v automobilovém průmyslu. Největší prostor je věnován YAG a CO2 laserům. Experimentální část této práce se zabývá určením výsledků laserového gravírování aplikované v procesu tampónového tisku.
The topic focuses on implementation of the laser technologies onto machining operations, especially in the field of marking. In general, the work deals with problems of laser engraving of data matrix codes in car production. A special attention is devoted to the YAG and CO2 lasers. Experimental part of the work deals with results of laser engraving applied in the process of tampon printing.
Description
Citation
MERENDA, P. Aplikace Laserových technologií v průmyslu se zaměřením na obrábění a úpravu povrchu. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Eva Münsterová, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Alexander Janáč, CSc. (člen) doc. Ing. Augustín Görög, Ph.D. (člen) plk. doc. Ing. Milan Chalupa, CSc. (člen) Ing. Jan Zouhar, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-21
Defence
Víte jakou informaci nese kód DMC? Mohl byste definovat: velké množství energie na malé ploše? Jaká je fokusace paprsku? Záleží na průměru tělesa na které se nanáší potisk? Má upnutí vliv na kvalitu gravírování?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO