Stanovení reziduí léčiv pomocí separačních metod

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Nesteroidní protizánětlivé látky (NSAIDs) představují v posledních letech neustále se vyvíjející a velmi často používanou skupinu léčiv, a to zejména v humánní medicíně. V souvislosti s tím vzrůstá i riziko jejich průniku do životního prostředí, především do vodního prostředí. Diplomová práce je zaměřena na výběr vhodné separační metody a optimalizaci analytického postupu pro identifikaci a stanovení nesteroidních protizánětlivých látek v odpadních a povrchových vodách. Z širokého spektra NSAIDs byly vybrány kyselina salicylová, ketoprofen, diklofenak a ibuprofen jako nejrozšířenější zástupci této skupiny léčiv aplikované v medicínské praxi. Pro jejich stanovení byla pomocí modelových vzorků vypracována a optimalizována metoda, která byla použita pro stanovení analytů obsažených v reálných vzorcích vod. Vzorky odpadní vody byly odebírány z velkokapacitní čistírny odpadních vod v Brně-Modřicích, vzorky povrchové vody byly odebírány z řeky Křetínky na Českomoravské vysočině. Pro úpravu a zakoncentrování reálných vzorků byla použita metoda extrakce pevnou fází (SPE), vlastní stanovení bylo provedeno vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s hmotnostní detekcí (LC-MS).
Nonsteroidal anti-inflammatory substances became a very frequently used and constantly evolved group of the drugs, particularly in a human medicine. The risk of their penetration into the environment, especially to the water environment, is rising during the recent years. The diploma thesis is focused on a selection of appropriate separation method and optimization of analytical procedure for the identification and determination of the non-steroidal anti-inflammatory drugs in sewage and surface waters. Salicylic acid, ketoprofen, diclofenac and ibuprofen were chosen from the wide range of NSAIDs as the most widespread agents of this drugs group in the medical practice. The method was optimized and elaborated using the model water samples. This method was used for determination of the analytes contained in the real water samples. Waste water samples were taken from the large-scale wastewater treatment plant in Brno-Modřice and surface water samples were taken from the Highlands river Křetínka. Solid phase extraction (SPE) was used for the real samples treatment and preconcentration, the determination was performed using the high performance liquid chromatography with mass spectroscopy method (LC-MS).
Description
Citation
VAŠÍČKOVÁ, P. Stanovení reziduí léčiv pomocí separačních metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (předseda) prof. RNDr. Zdeněk Friedl, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Dolejš, CSc. (člen) doc. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Jánoš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
Studentka prezentovala výsledky své diplomové práce. Komise vyslechla posudky vedoucího a oponenta, poté se studentka vyjádřila k připomínkám, dotazům a po diskuzi následovalo hodnocení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO