Funkční analýza rizik (FHA) 4-místného letounu pro osobní dopravu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce na začátku zahrnuje ucelený přehled nehodovosti letadel v této kategorii 2-6ti místných letadel pro osobní přepravu. Jelikož je tato práce zaměřena na autopiloty, tak nechybí ani základní přehled nejpoužívanějších autopilotů, které můžeme v těchto letadlech najít nyní, ale i v budoucnu. Funkční analýza rizik (FHA) pro 4-místný letoun pro osobní dopravu převážně zkoumá katastrofické případy selhání funkce, které jsou ve většině případů doplněny pravděpodobnostmi výskytu převzatých z různých databází. Letoun, pro který je vytvářena tato analýza bude přednostně vybaven přístroji pro IFR lety. Nechybí ani stručný přehled předpisů nutných pro zástavbu těchto systémů do letounu. Na konci této práce je návrh palubní desky, jako návrh uspořádání přístrojového vybavení pro budoucí letouny s důrazem na maximální přehlednost.
At the beginning this master's thesis includes of a comprehensive review of aircraft accidents in this category, 2-6-digit aircraft for passenger transport. Since this work focused on autopilot, so naturally there is a basic overview of most common autopilots, which can be found in these aircraft now, but in the future. Functional hazard analysis (FHA) for the 4-seater plane for passenger services primarily investigates cases of catastrophic malfunction, which in most cases accompanied by the likelihood taken from different databases. The airplane, which is created for this analysis will preferably equipped with instruments for IFR flights. There is also a brief overview of the regulations necessary for the installation of these systems in the airplane. At the end of this work is to design the dashboard, a design layout of equipment for future aircraft, with an emphasis on maximum transparency.
Description
Citation
JAKL, J. Funkční analýza rizik (FHA) 4-místného letounu pro osobní dopravu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavba letadel
Comittee
prof. Ing. Antonín Píštěk, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Daněk, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Luboš Janko, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Juračka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Josef Klement, CSc. (člen) doc. Ing. Ivo Jebáček, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Pešák (člen) Ing. Václav Zajíc (člen)
Date of acceptance
2010-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO