Specifika a nedostatky smluvních závazkových vztahů v mezinárodní dopravě, stanovení a zajištění podmínek technologie přepravy zboží

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá specifiky ve vztazích mezi subjekty při sjednávání a realizaci mezinárodní přepravy zboží. Jelikož v současné době je nejčastějším způsobem přepravy zboží ve Střední Evropě nákladní silniční přeprava zboží, je text věnován především této problematice. Elementárním předpisem pro závazkové vztahy v tomto ohledu je Úmluva CMR, které je věnována značná část práce. V dalších částech práce je také představena, Úmluva TIR, Dohoda ADR o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí a Dohoda ATP, která vymezuje požadavky pro přepravu zkazitelných potravin. V závěru jsou objasněny doložky INCOTERMS, které s mezinárodním obchodem a mezinárodní přepravou zboží úzce souvisí.
This work deals with the specifics of relations between entities in the negotiation and implementation of international transport of goods. Since he is currently the most common way of transport of goods in Central Europe freight road transport of goods, the text is mainly dedicated to this issue. The underlying code for the obligations in this respect, the Convention CMR, which is devoted to a large part of the work. In other parts of the work is also introduced to the TIR Convention, the ADR Agreement concerning the international carriage of dangerous goods and the ATP Agreement, which defines the requirements for the transport of perishable foodstuffs. In the end, understand that INCOTERMS clauses with international trade and international transport of goods is closely related.
Description
Citation
HOLUBÁŘ, J. Specifika a nedostatky smluvních závazkových vztahů v mezinárodní dopravě, stanovení a zajištění podmínek technologie přepravy zboží [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Expertní inženýrství v dopravě
Comittee
doc. Ing. Aleš Vémola, Ph.D. (předseda) Ing. Josef Libertín, CSc. (místopředseda) Ing. Albert Bradáč, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bc. Marek Semela, Ph.D. (člen) Ing. Michal Vintr, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Kudláček (člen)
Date of acceptance
2013-06-10
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO