Studenti sobě - Studentské centrum Poříčí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Tématem bakalářské práce byl návrh domu na nárožní parcele na břehu řeky Svratky na pomezí Starého Brna a městské části Štýřice. Pozemek se nachází v těsné blízkosti dvou vysokých škol, z čehož vychází stavební program. V novostavbně jsem navrhla studentské koleje, kde bude moci být ubytováno 201 studentů. V parteru je navíc situována menza, která zatím v okolí úplně chybí, malý sushi bar a obchodní prostory. V podzemí jsou dvě patra pro parkování a technické zázemí budovy. Hmotové řešení vychází z polohy a tvaru parcely, budova je navržena ve tvaru písmene L, v nároží mírně ustupuje a zvětšuje plochu chodníku. Koncept budovy vychází z kontrastu soukromých a společných prostor v ubytovací části objektu, která zabírá druhé až sedmé nadzemní podlaží. Soukromé prostory s jednotlivými pokoji jsou kompaktnější a uzavřenější, jako čtyři hmoty vybíhají do ulice. Mezi nimi stoupají po celé výšce fasády tři prosklená atria s komunikačními prostory a společenskými místnostmi. Poslední podlaží ustupuje z ulice a nabízí krásné výhledy z rozlehlé terasy. Součástí práce byl i hmotový návrh budovy na vedlejší parcelu v ulici Vídeňské. Na ni jsem umístila jsem šestipatrový bytový dům, který se měřítkem přibližuje nárožnímu domu ukončujícímu celý blok.
The theme of my work was designing of a house on a corner site, which lies on the bank of the river Svratka on the edge of the city districts Staré Brno and Štýřice. The site is located in proximity to two universities and the building program is based on this situation. I propose there a student dormitory, which will be able to accommodate 201 students. There are also a school canteen, small sushi bar and a shop located on the ground floor. Parking is situated on two underground floors as well as technical facilities of the building. Mass of the building is a result of the position and shape of the site. The building is L-shaped, slightly receding in the corner and widening a sidewalk. The concept is based on the contrast between private and common areas in the accommodation part of the building, which occupies the second to seventh floor. Private parts with bedrooms are compact and closed, these four masses protrude into the street. Three glassed atriums rise among them throughout the whole height of the facade. The public spaces and community rooms are located there. The last floor recedes from the street and offers beautiful views from the spacious terrace.
Description
Citation
ROTREKLOVÁ, J. Studenti sobě - Studentské centrum Poříčí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Naděžda Menšíková, CSc. (předseda) Ing. arch. Robert Sedlák (člen) Ing. arch. Eugen Točík (člen) Ing. arch. Lea Vojtová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ivana Žabičková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-05-23
Defence
Studentka představila svou práci a reagovala na podněty a otázky oponenta a vedoucího práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO