Základní aspekty ochrany obyvatelstva před následky chemického terorismu v České republice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tématem bakalářské práce jsou Základní aspekty ochrany obyvatelstva před následky chemického terorismu v České republice. V této bakalářské práci bylo čerpáno z domácích a zahraničních zdrojů za posledních deset let. V úvodní části práce pojednává o základních pojmech týkajících se terorismu a jeho odnoží. Uvádí některé případové studie teroristických útoků na civilní obyvatelstvo za pomoci některých vybraných nebezpečných chemických toxických látek. Střední část se zabývá charakteristikou a rozdělením jednotlivých bojových chemických látek a nebezpečných toxických chemických látek. Jsou zde uvedeny zákonné normy a opatření používaná v České republice. Také postupy zdravotnických složek IZS v poskytování před nemocniční neodkladné péče v případech hromadného postižení zdraví. Na závěr je analyzována připravenost obyvatelstva v České republice na možnost chemického teroristického útoku a navrhuji příručku „Nebezpečí chemického napadení“ pro civilní obyvatelstvo.
The theme of my bachelor work is The basic aspect of population protection against conseqences of chemical terrorism in the Czech Republic. In my bachelor work, I drew from home and foreign sources over the past ten years. The opening part of my work deals of basic concepts relating to terrorism and its branches. It states some case studies of terrorist attacks against civil inhabitants with the aid of chemical agents. The middle part engages in a characteristic and dividing of particular chemical warfare agents and dangerous toxic chemical agents. There are stated lawful norms and measures used in the Czech Republic. Also processes of medical sectors Emergency Rescue System in provision of pre-hospital urgent care in cases of mass impairment of health. In closing I analyse preparedness of inhabitants in the Czech Republic to possibility of a chemical terrorist attack and I suggest a handbook „The danger of a chemical attack“ to civil inhabitants.
Description
Citation
DRÁPAL, S. Základní aspekty ochrany obyvatelstva před následky chemického terorismu v České republice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Krizové řízení a ochrana obyvatelstva
Comittee
doc. Ing. Jaromír Novák, CSc. (předseda) prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc. (člen) prof. Ing. Vladimír Adamec, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Zahradníček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
Student prezentoval výsledky své bakalářské práce. Poté komise vyslechla posudky vedoucího práce a oponenta. Student se vyjádřil k jednotlivým připomínkám a dotazům. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO