Osvětlení automobilu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Záměrem této práce je přiblížit konstrukci a vývoj světlometů a zaměřit se na problematiku jejich chlazení. Úvodní část je věnována přehledu osvětlení vozidla a světlometům obecně. Zabývá se jejich historií, výrobci, funkcemi a základní konstrukční stavbou. Další část popisuje druhy světlometů a jejich vývoj v závislosti na použitém světelném zdroji. V předposlední části je rozebrán vznik tepla v LED a za použití přenosu tepla je popsáno jeho následné šíření. Na závěr se práce věnuje problematice a způsobům chlazení LED světlometů. Uvádí přehled chladičů a vysvětluje důležitost použití simulací při výpočtech šíření tepla.
The aim of this work is to explore the development of headlamps and focus on the problem of cooling. The first part is devoted to automotive lighting and to headlamps generally. It deals with history, manufactures, functions and basic construction of headlamps. The next section describes the types of headlamp and the procedure for its construction depending on used light source. In semifinal part can be found explanation of heat origin in LED and with the help of heat transfer is described its spreading. At the end is this work dealing with problems of cooling when using LEDs. It shows view of cooler and explaining how important is to use simulations during heat spreading counting.
Description
Citation
ŽLEBEK, M. Osvětlení automobilu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Hejčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-18
Defence
Ing. Krejčí, Ph.D. : Je vzduch, ktorý sa privádza do svetlometou, nejakým spôsobom filtrovaný? Doc. Ing. Katolický, Ph.D. : Aký je rozdiel medzi teplotou a teplom? Doc. Ing. Jaroš, Dr. : Odkiaľ ste čerpal teóriu prenosu tepla uvedenú vo Vašej práci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO