Studenti sobě - Studentské centrum Poříčí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
STUDENTI SOBĚ - STUDENTSKÉ CENTRUM POŘÍČÍ Nábřeží s výhledem na centrum města, reprezentativní hotel v sousedství a oproti tomu dopravou zatížená ulice Vídeňská. Dva protiklady, které se denně střetávají na společném nároží. Chvíli jsem naslouchala jejich dialogu a rozhodla se pokusit vyhovět oběma „stranám“. Navržený objekt se tedy směrem k řece „dívá“ a podél ulice Vídeňské „ubíhá“. Horizontálně zakřivené pásy jednotlivých podlaží kopírují plynutí okolního života - v čele objektu navozují prosklené plochy pocit zpomalení, až zastavení, kochání se, otevřenosti, z čela se pak pásy rozbíhají a výška zasklení se zmenšuje na standardní, čímž se pohyb zrychluje a prolámaná fasáda se stává kolemjdoucímu více nepřístupnou. Obytné buňky získávají díky tvarování více soukromí a širší výsek pohledů na okolí. Prolámání udává tepovou frekvenci nejen venkovního, nýbrž i vnitřního prostoru, kde představuje dominantní prvek centrální chodby a poskytuje průhledy do ostatních podlaží, hru světla a účinně zpomaluje a zrychluje pohyb v objektu. Sjednocujícím prvkem je centrální schodiště probíhající kaskádovitě všemi podlažími.
The students themselves - Student Center Poříčí Waterfront with views of the city center, the hotel representative in the neighborhood and the traffic load over the streets of Vídeňská. Two opposites, which are daily faced a common corner. While I listened to the dialogue and decided to try to accommodate both "parties". The proposed building is therefore towards the river "looks" and along the streets of Vienna "running out". Horizontally curved strip of floor follow the flow of ambient life - throughout the building causing a glass surface feeling slowdown or stoppage, then head of the belts diverge and height glazing is reduced to the standard, so the speed increases and becomes a facade passerby more inaccessible. Containers with shaping gain more privacy and a wider cut views of the surrounding area. Broken facade indicates heart rate, not only outside but also the interior, where the dominant feature of the central corridor and provides insights into the other floors, the play of light and effectively slows down and speeds up the movement in the building. The unifying element is the central staircase cascaded current on all floors.
Description
Citation
VESELÁ, M. Studenti sobě - Studentské centrum Poříčí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Naděžda Menšíková, CSc. (předseda) Ing. arch. Robert Sedlák (člen) Ing. arch. Eugen Točík (člen) Ing. arch. Lea Vojtová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ivana Žabičková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-05-23
Defence
Studentka představila svou práci a reagovala na podněty a otázky oponenta a vedoucího práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO